VOLONTERSKI LETNJI KAMPOVI ZA MLADE

Crna Gora Muzika Sport Srbija Svet Umetnost

Prilika za mlade zapadnog Balkana da volontiraju širom regiona biće predstavljena u utorak 8. juna u Podgorici i online. oko 400 mladih iz Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije imaće priliku da volontira u zemlljama regiona. Mnogima od njih ovo će biti prvi put da putuju van granica svojih zemalja, zato što nikada nisu imali priliku da putuju u inostranstvo.

Program nudi tri mogućnosti; ROUTE MINI, ROUTE MIDI i ROUTE MAXI. ROUTE MINI pruža mogućnost volontiranja na regionalnim festivalima i sportskim manifestacijama, u trajanju do sedam dana. ROUTE MIDI biće posvećen volonterskim aktivnostima u zajednici koje traju do dve sedmice u volonterskim letnim kampovima. ROUTE MAXI pruža priliku mladima da provedu i do dva meseca volontirajući u nekim od najistaknutijih organizacijama civilnog društva u regionu. Svi troškovi za izabrane volontere biće pokriveni (smeštaj, hrana, putovanje, osiguranje). Već je primljeno više od 200 prijava mladih širom regiona. Proces prijave će biti otvoren tokom celog leta na https://routewb6.org/join-us.

Kroz program, volonteri će podržati lokalne inicijative širom regiona.

Po prvi put na zapadnom Balkanu, Regionalni program prekograničnog volontiranja osmišljen je u saradnji s mladim ljudima koji će od njega imati direktne koristi. Proces osmišljavanja uključivao je mlade koji su aktivno učestvovali u kreiranju ovog programa.

Projekat ROUTE WB6 ima za cilj promociju prekograničnog volontiranja kao alata koji će doprinieti smanjenju socijalne i etničke distance među mladima u regionu, kao i jačanju njihovih prosocijalnih i evropskih vrednosti, dovodeći do pomirenja, stabilnosti i prosperiteta regije. Projekat širom zapadnog Balkana provodi konzorcij koji predvodi Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) u saradnji s Beyond Barriers, Omladinskom mrežom Jugoistočne Evrope, Lensom, Kulturnim centrom mladih Bitola, Asocijacijom za demokratski prosperitet Zid, Mladim istraživačima Srbije te Institutom za razvoj mladih KULT. Projekat podržava norveško Ministarstvo vanjskih poslova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *