POVRATAK TRADICIONALNIM VREDNOSTIMA

Crna Gora Svet

Povodom ponovnog izbora, imenovanja i postavljanja Marka Carevića na mesto gradonačelnika Budve, u Etno selu “Carević” u Krimovici, izgrađenom na dedovini Carevića održana je svečanost kojoj su prisustvovali premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić, ambasador Srbije u Crnoj Gori, njegova ekselencija Vladimir Božović, predstavnici srpske pravoslavne crkve i brojni gosti.

Marko Bato Carević, novi, stari gradonačelnik Budve zahvalio je svima koji su se herojski borili za čast i obraz, za dostojanstvenu i pravednu Crnu Goru, Crnu Goru dobrih i poštenih ljudi, dobrih domaćina, Crnu Goru koja će biti na usluzi svim građanima, Crnu Goru svih građana ne samo pojedinaca, Crnu Goru svih ljudi koji žele da je stave na nivo svetske destinacije i nivo države u kojoj će vladati pravda. “Ovo ponovno postavljenje na mesto gradonačelnika Budve za mene je velika čast, ali i prevelika obaveza i sigurno je da ja sam ne mogu ništa uraditi, ali svi zajedno trebalo bi ovo da gledamo kao svoju porodicu i kao svoju kuću i svi zajedno da damo doprinos u cilju povratka na stare, tradicionalne vrednosti, gde će se ceniti i promovisati rad i život od sopstvenog rada, pravednost i pravna država. Moramo se svi zajedno menjati. Rekao je Carević. Izborom za gradonačelnika, poručio je da će u narednom periodu biti posvećen ravnomjernom razvoju opštine, saniranju negativnih posledica koje je izazvao virus korona kao i oporavku turizma,” rekao je gradonačelnik Budve, Marko Bato Carević.

” U prvom kvartalu u našem fokusu biće donošenje plana oporavka privrede kroz brzo vraćanje poslovnih funkcija i minimiziranje gubitaka budvanske privrede. Posebno ćemo ulagati u poljoprivredu i ruralni razvoj i akcenat staviti na razvoj seoskog turizma kako bismo obogatili našu turističku ponudu. U naredne četiri godine imamo plan da kroz izgradnju tri garaže u gradskom jezgru riješimo problem parkiranja i gužvi i da sačuvamo što više zelenih površina. Cilj nam je da što prije započnemo izgradnju Kulturnog centra „Zadužbine Toma i Stane Luketić” u blizini Starog grada čija će površina iznositi 3.450 kvadrata i koji će biti centar kulturnih dešavanja u našem gradu. Od kapitalnih projekata bićemo posvećeni izgradnji zaobilaznice i tunela kroz brdo Topliš kako bismo konačno riješili problem saobraćajnih gužvi što je jedan od najvećih nedostataka naše turističke ponude,” naglasio je Carević.

Premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić o formiranju nove Vlade Crne Gore rekao je da ni jedno jedino ime budućih ministara za sada ne zna, ali će formirati vladu eksperata sa uticajem politike zato što je nešto što je politika neminovnost ovoga trenutka, što je odnos snaga, što je poštovanje izborne volje građana, neka dugogodišnja potreba našeg istog odnosa prema politici. To znači da u politici političari žele da budu najvažniji, da se to teško mijenja i bez obzira na ovaj izvanredan rezultat koji je ostvaren , ali i naše težnje da ipak struka dominira nad politikom i da će to ipak tako i biti jer ćemo na svim odgovornim funkcijama koje su isključivo i samo profesionalne birati najbolje , najprofesionalnije i ljude koji će dati najveći doprinos kako bi Crna Gora bila, kako ja vrlo često kažem, kao Luksemburg ili Švajcarska. To nije teško. Crna Gora je mala, a mali sistem je mnogo lakše napraviti da bude kvalitetniji bez obzira na sva opterećenja, nego neki veliki preokrenuti u drugom smeru. Tu prednost ćemo pokušati da iskoristimo i ja sam ubijeđen da su građani to prepoznali i u svojim najvažnijim odnosima, a to je da su građani pokazali na ovim izborima i ta demokratska smena vlasti je najveća pobeda. Sve drugo je možda manje važno. Prvi koraci ka formiranju nove vlade biće niz sastanaka koje ćemo imati sa svima, od koalicija koje čine pobjednike do manjinskih naroda i pokušati da zajedničkim djelovanjem dođemo do onoga što je najbolje za Crnu Goru. To neće biti ni malo jednostavno jer to je proces koji mora da traje, ali ako svi želimo dobro Crnoj Gori onda ćemo naći najbolje rješenje. Svi oni koji misle da je lični, politički ili bilo koji drugi interes primarniji od ovoga, a to je da ova Crna Gora bude posvećena budućnosti. Ovo je apsolutno novo doba, a novo doba traži razumjevanje i apsolutno novi pristup radu i svakako i nove ljude koji će to moći da iznesu. Bez obzira kojoj partiji pripadaju moći će da ugrade svoje znanje u našu zajedničku državu koju imamo, mi drugu nemamo – Crnu Goru. Ja se nadam da će to svi prepoznati i znati da cijene. U politici će biti drugačiji odnos, a to znači da se neće zasnivati na dobrim ili lošim odnosima pojedinaca, nego će to biti institucionalno dobri odnosi i to će biti ta razlika. Ako smo do sada imali političare koji su se možda i dobro slagali, ali naši odnosi nisu bili dobri i onda to nije dobro ni za koga. Mi želimo da taj lični element politike ne bude dominantan, nego institucionalni koji će biti takvi da mi jedni druge uvažavamo i jedni druge poštujemo i prirodno usredsređeni jedni na druge i da damo i jednoj i drugoj državi najbolji dokaz da smo mi spremni da gradimo dobre odnose na obostrano zadovoljstvo svih naših građana, naglasio je Krivokapić, koji je novom gradonačelniku poklonio ikonu Bogorodice, rađenu na drvetu starom 150 godina.

O odnosima Srbije i Crne gore nakon promene vlasti govorio je i ambasador Srbije u Crnoj gori, Vladimir Božović.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović rekao je da apsolutno ima viziju velikog poboljšanja odnosa između Republike Srbije i Crne Gore nakon demokratskih promena i uspostavljanja nove Vlade Crne Gore. On misli da treba graditi nove odnose na principu bratstva, prijateljstva, zajedništva , na principu međusobnog upoznavanja i međusobnog poštovanja i jednostavno da unapređujemo pre svega ekonomske odnose, jer je budućnost Srbije i Crne Gore u sinergiji, u zajedništvu koje su zaista velike i siguran sam da će se ti odnosi podići na značajno veći institucionalni nivo i da će to biti na dobrobit svih građana Srbije i Crne Gore” istakao je ambasodor Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, koji je novom starom gradonačelniku Budve uručio grb Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *