RAD NARODNE KUHINJE U BARU

Crna Gora Humanitarne akcije i NVO Srbija Svet

Brojne Baranke okupljene u Nevladinoj organizaciji “Žene Bara”, uz podršku brojnih donatora, otvorile su prije četiri godine Narodnu kuhinju u Baru.

Volonterke ove humanitarne organizacije već četiri godine svakodnevno pripremaju hranu za materijalno ugrožene sugrađane sa evidencije Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, ali i sve druge za koje procijene da nemaju osnovnih sredstava za život.

“Žene Bara” ovu humanu misiju su započele najpre akcijom “Žene Bara kuvaju srcem”, koju su pokrenule na društvenoj mreži Facebook. Kuvajući srcem nahranile su mnoge gladne sugrađane, a zatim su inicirale osnivanje Narodne kuhinje. Samo u prošloj godini pripremile su više od 60.000 obroka. Prostor u kome se nalazi Narodna kuhinja plaćaju ličnim mjesečnim donacijama, odnosno članarinama, a namirnice doniraju građani i privrednici Bara, Crne Gore, ali i cijelog svijeta. Velika pomoć stiže iz dijaspore. Posebnom stavkom budžeta Opštine Bar od 2022. izdvaja se 25.000 eura, a taj novac je namjenjen za plate i doprinose za četiri stalno zaposlene žene.

Na početku rada barske Narodne kuhinje, bilo je 50 korisnika. Vremenom se broj korisnika stalno povećavao i danas Žene Bara kuvaju 250 obroka. Korisnici Narodne kuhinje ovdje dobijaju ručak, onakav kakav bi Žene Bara dale svojoj djeci. To su topla kuvana, uvjek raznovrsna jela, salata, voće, kolač, neka pita, hleb, uvjek ima mesa .. U petu godinu rada, kako kaže predsjednica NVO „Žene Bara“, Ljiljana Vujović, Narodna kuhinja ulazi u istim okolnostima, sa željom da broj nesnađenih bude manji.

Ljiljana Vujović – predsjednica NVO “Žene Bara

Za „Žene Bara“ uvjek ima posla. Trude se da obezbjede namirnice za obroke koje spremaju svakodnevno. Ispred HD Laković organizuju akcije prikupljanja humanitarne pomoći, a redovno učestvuju u raznim manifestacijama i programima. Proteklog vikenda su učestvovale na jubilarnoj, 20. Maslinijadi koja je održana u Starom Baru u čast masline.

Misiju žena Bara podržavaju i pomažu brojni donatori. Među njima su i najmlađi, djeca Bara koja dolaze u Narodnu kuhinju i upoznaju se sa humanitarnim radom od malih nogu. To su učenici osnovne škole koji redovno prikupljaju sredstva za higijenu, školski pribor, igračke i slatkiše i poklanjaju djeci koja nisu u mogućnosti da kupe. Među donatorima su brojni građani, uspješni privrednici, ali i članovi Izviđačkog odreda “24. novembar“, na čelu sa starješinom Miodragom Tanjom Masoničićem i Oljom Fatić, koji su za novogodišnje praznike posjetili NVU „Žene Bara“ i uručili novogodišnje poklone za djecu, korisnike Narodne kuhinje.

Nedavno su Žene Bara dobile i finansijska sredstva koje dodjeljuje Odbor „NATO Charity Bazar“. Potvrdu o dobijenim novčanim sredstvima u ime ovog udruženja preuzele su Marija Radović i Jelena Vukmanović Dabović na donatorskoj ceremoniji, koja je održana u sjedištu NATO-a u Briselu.

Žene velikog srca, duže od četiri godine brinu o osobama sa finansijskim i zdravstvenim problemima. Broj onih koji svakodnevno dolaze na njihova vrata po obrok stalno se povećava. Pored 250 obroka svakog dana potrebno je obezbjediti i pakete namirnica za još 100 porodica. Barani redovno učestvuju u brojnim humanitarnim akcijama i redovno pomažu rad Narodne kuhinje svojim donacijama, ali je i sve veći broj volonterki koje nesebično pomažu i pridružuju se humanoj misiji, sve dok za to u gradu pod Rumijom postoji potreba.

Za donatore u Crnoj Gori koji žele da pomognu

Za donatore iz drugih zemalja otvoren je broj +38267219341 za konsultacije oko načina doniranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *