PRVI 3D MODELI MURALA ZA SLEPE

Crna Gora Srbija Svet Umetnost

Povodom 15. oktobra, koji se u celom svetu obeležava kao Dan slepih i slabovidih osoba u Beogradu je osmišljen projekat “Umetnost u prolazu” u okviru kojeg su postavljeni prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji.

U Srbiji živi oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju svojih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Zatto je u organizaciji Street Art Belgrade i pokrenut projekat “Umetnost u prolazu” sa prvi 3D modelima murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji.

Ulična umetnost najslobodniji vid umetnosti koji je dostupan svima, ali u realnosti to nije uvek tako – slepe i slabovide osobe su isključene ne samo iz ovog vida vizuelne umetnosti već nažalost i iz mnogih drugih oblasti umetnosti i kulture.U saradnji sa članovima organizacije slepih, mesecima je trajalo stvaranje prvih modela murala u 3D tehnologiji koji omogućavaju slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda.

Za prve modele su odabrani radovi beogradskog umetnika @weedzor22 , a uz 3D modele se nalazi i opis radova na Brajevom pismu.

U kontinuitetu ćemo organizovane vođene ture za sve zainteresovane građane, prve su planirane za Vikend ulične umetnosti 22 – 24.10., a u planu je postavljanje 3D murala na više lokacija u Beogradu.

Projekat “Umetnost u prolazu” se realizuje u okviru konkursa Fondacije Telenor “Zamisli sve”, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i austrijskog kulturnog foruma u partnerstvu sa Kulturnim centrom “Božidarac” i Gradskom organizacijom slepih Beograda. 
Na nalepnicama su kodovi za prvu izložbu ulične umetnosti i grafita Beograda u virtuelnom prostoru na platformi VR-All-Art. U okviru izložbe je predstavljeno preko 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda, podeljenih u kategorije – stara škola grafita, saradnje više umetnika, karakteri, šabloni, nalepnice, murali… Izložena dela prate tekstovi koji opisuju kontekst u kojem su izabrani radovi nastajali i pružaju uvid u istoriju razvoja grafiti i street art kulture u Beogradu.

Članovi udruženja Gradske organizacija slepih Beograda umetnicima su otkrili ceo jedan novi svet, u kojem, kako kažu, mogu da budu bolji sugrađani svima koji imaju izazove u kretanju i životu u Beogradu.

Ideja projekta je da ulična umetnost bude dostupna svima!
Od svih grupa kojima umetnici nisu u mogućnosti da prezentuju uličnu umetnost najkritičnija je svakako grupa slepih i slabovidih sugrađana. Oni nisu u mogućnosti da nam se pridruže na predavanjima na otvorenom niti su u mogućnosti da posete izložbu putem virtuelne realnost. Tako se rodila potreba da stvorimo način koji će i njima omogućiti da se susretnu sa fantastičnim radovima i talentovanim umetnicima koje poseduje Beograd.

Za prve modele izabrani su radovi žirafe i vuka.
Strukture glava su formirane uz pomoć valjkastih elemenata koji su svojstveni ovom umetniku. Njegovi radovi su još od najranijeg perioda postali prepoznatljivi upravo zbog tih valjkastih formi, ili popularnije rečeno “glista”, koje dobijaju vrlo specifične manifestacije kroz različite periode razvoja njegovog stila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *