PODGORIČKA PREMIJERA FILMA “CRNA GORA PODELJENA ZEMLJA”

Crna Gora Srbija Umetnost

Sinoć je, prvi put u Crnoj Gori, u Hramu Hristovog vaskresenja prikazan dokumentarni film “Crna Gora podeljena zemlja” Borisa Malagurtskog. Film predstavlja priču o podeljenoj zemlji na obalama Jadranskog mora, od herojske prošlosti do turbulentne sadašnjosti, u nadi da će doći do odgovora na pitanje ko profitira od podela u Crnoj Gori. Film uključuje poslednji intervju sa Mitropolitom Amfilohijem i eksluzivne intervjue sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, akademikom Matijom Bećkovićem, smenjenim ministrom pravde Vladomirom Leposavićem, litijama koje su obeležile prošlu godinu u Crnoj Gori…

Grupa građana okupila se sinoć ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici zbog projekcije filma Borisa Malagurskog “Crna Gora – podeljena zemlja”.

Priveden jedan od okupljenih, a kordon policije nalazio se kod Hrama.

Policija je na Bulevaru ispred Hrama oko 21.30 sprečila fizički kontakt između građana koji protestuju i onih koji podržavaju organizovanje projekcije filma, javljaju Vijesti, a prenosi RTS. Nedugo zatim došlo je do incidenta ispred zgrada u Bloku pet – policija je privela jednog od okupljenih, jer nije želeo da se udalji i pored upozorenja.

Vijesti navode da je policija upotrebila sprej. Predstavnice feminističke grupe “Bogougodnice” okupile su se na Bulevaru Džordža Vašingtona protestujući protiv prikazivanja filma Malagurskog. Ispred Hrama, u kojem se film prikazivao, okupili su se vernici. Veliki broj službenika policije su napravili kordon, oko Hrama je postavljena ograda i do sukoba nije došlo.

Premijera filma Crna Gora podeljena zemlja” večeras će biti održana u Parohijskom domu Nikšiću u 19 sati. Ulaz će biti besplatan. Za 23.jun planirana je premijera ovog filma u Budvi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *