Online konferencija “MENTALNO ZDRAVLJE NEGOVATELJA”

Srbija Zdravlje

Online konferencija”Mentalno zdravlje neformalnih negovatelja” koju organizuje Crveni krst Srbije uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), Kancelarija u Beogradu

Link za konferenciju: https://www.youtube.com/user/MCBeograd

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja koje je sprovedeno tokom jula i avgusta meseca 2020. godine, u cilju sagledavanja uticaja i efektata neformalne nege (pre svega tokom epidemije COVID 19) na mentalno zdravlje negovatelja i negovateljica i izrade preporuke za planiranje i razvoj javnih politika kojim bi se poboljšao kvalitet života, promovisalo unapređenje mentalnog zdravlja neformalnih negovatelja i negovatevljica i razvile usluge podrške. Neformalni negovatelji igraju centralnu ulogu u pružanju dugotrajne nege u svetu. Procenjuje se da 80% ukupne nege pružaju članovi porodice, rođaci, prijatelji i komšije.

U istraživanju je učestvovalo 798 osoba iz 41 opštine u Srbiji. Najmlađi negovatelj ima 18 godina, a najstariji 92. Najveći broj neformalnih negovatelja brine o jednoj osobi (84.9 %), 12.6% brine se o dve osobe, o tri ili više osoba vodi brigu 2,6% ispitanika. Najkraći vremenski period nege je 4 meseca, dok je najduža nega bližnje osobe 57 godina.

Tokom pandemije neformalnim negovateljima najpotrebnija je bila zaštitna oprema (32%). Jedan od vodećih problema i potreba takođe je bio i nedostatak pouzdanih informacija (29.3%). Rezultati istraživanja pokazuju da je blaga depresija bila zastupljena kod 11.2% neformalnih negovatelja, a umerena depresija kod 8.6% ispitanika. Sedam posto neformalnih negovatelja je bilo u teškoj depresiji.

Istraživanje predstavlja deo dugogodišnje saradnje Crvenog krsta Srbije i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija. U istraživanju su učestvovali prof. dr Dejana Stanisavljević, prof. dr Nataša Milić, Milutin Vračević i Nataša Todorović.

Govore: 

  • Ljubomir Miladinović, Generalni sekretar Crveni krst Srbije
  • Borka Jeremić, Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA)
  • Nataša Todorović, Crveni krst Srbije
  • Prof.dr Nataša Milić, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *