MUZIČKA RAZGLEDNICA SRPSKOG NARODA U CRNOJ GORI

Crna Gora Srbija Svet

Radio televizija Jadran na izmaku 2022. godine emitovala je serijal od 10 emisija posvećenih očuvanju bogatog muzičkog nasleđa srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Serijal polučasovnih emisija „Muzička razglednica srpskog naroda u Crnoj Gori“ posvećen je muzici koju je srpski narod stvarao i izvodio na ovim prostorima. Reditelj i muzički urednik emisije je Boris Đurašić, a autor, Ljiljana Veljković.

Ova muzička putovanja približila su gledaocima i slušaocima čojstvo i junaštvo predaka u raznim ratovima koje su vodili, istorijske događaje koji su se u prošlosti nizali, težak život koji su živjeli, ljubavi, radosti, a sve je to zapisano u pjesmama. To su rodoljubive pjesme, pjesme ponosa, tuge i radosti, pjesme koje potvrđuju burnu istoriju srpskog naroda koji vjekovima ovdje živi. U Muzičkoj razglednici sačuvana je vrijedna zbirka muzičkih dragulja nastalih između planina i mora Crne Gore.

U emisijama su predstavljene pjevačke grupe, folklofna drušva, vokalni solisti i guslari koji su pjevali pjesme i igrali igre koje su od davnina nasleđivali od svojih predaka. To su rodoljubive pjesme, bazirane na događajima i pričama iz tradicije crnogorskih Srba.

U Muzičkoj razglednici nastupilo je više od 200 učesnika. To su članovi Pjevačkog društva Grbalj, Etno grupe“Gorica“ iz Podgorice, Kulturno umjetničkog društva „Sveti Jovan Vladimir“ iz Bara, Kulturno umjetničkog društva „Stara Budva“, Kulturno umjetničkog društva „Rumija“ iz Bara, narodni guslari Željko Bugarin, Ranko Minić, Vasko Doljanica i drugi.

Emisije su snimljene u Budvi, Baru, Lastvi Grbaljskoj, Tivtu, Kotoru, u manastiru Podlastva, manastiru Svetog Arhangela Mihajla na Prevlaci, na Ostrvu cvijeća i drugim mjestima u Crnoj Gori.

Radio televizija Jadran i TV Adria repriziraće emisije Muzičke razglednice Srpskog naroda u Crnoj Gori za vrijeme Božićnih praznika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *