GRAĐANI SRBIJE PROTIV RIO TINTA

Srbija

Reklama koju nije emitovao RTS, javni servis građana.

Ne postoje ti novci koji mogu da plate naše zdravlje, da opravdaju zagađenje vode, zemlje i vazduha.

Zbog reklame koju je RTS odbio da emituje, ispred zgrade Javnog servisa održani su protesti.

Građani Srbije bore se protiv uništavanja koje za sobom ostavlja Rio tinto. U tome su jasni: “Odbijamo da dozvolimo trovanje vode. Proces razdvajanja hemijski stabilnog litijuma od jaradita ukljucuje upotrebu koncentrovane sumporne kiseline. Proces bi se odvijao na 20 km od Drine i koristio bi 300 kubnih metara vode svakog sata, dok bi se zagađena voda vraćala u reku Jadar. Izlivanje neizbežno zagađene vode, kao i podzemni tokovi vode u prisustvu arsena, žive i olova, kontaminirali bi čitave rečne slivove i nastavili put preko Jadra u Drinu i Savu, zagađujući ne samo Srbiju već i druge zemlje.

Odbijamo da dozvolimo trovanje vazduha. Tretman agresivnim kiselinama proizvodi otrovne gasove koji se mogu širiti u radijusu od preko deset kilometara i koji će nagrizati kožu i pluća ljudi i životinja.

Odbijamo da se ugrozi egzistencija stanovništva u okolini Jadra interesima multinacionalne korporacije. Rio Tinto je obećao 700 novih radnih mesta, ali je zaboravio da doda da će 19.000 ljudi, od kojih mnogi rade na održivom zemljištu, biti raseljeni ili direktno ugroženi kao posledica rudnika.

Građani Srbije i njen narod imaju pravo na čist vazduh, čistu vodu i zdrave uslove života. Zaustavite prljavi rudnik litijuma Rio Tinto i zaštitite ljude, naše nasleđe, našu životnu sredinu i reke.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *