Predsednik SSS Kragujevca Jugoslav Ristić

SAMOSTALNNI SINDIKAT TRAŽI SPREČAVANJE ZARAZE U FABRIKAMA

Srbija

Savez samostalnih sindikata Kragujevca zatražio je u otvorenom pismu od predsednice Vlade Ane Brnabić da se odmah preduzmu hitne mere i spreči dalje širenje zaraze korona virusom među radnicima u fabričkim halama i kancelarijama.

– Tražimo da se zabrani rad svim poslodavcima koji ne mogu da obezbede uslove za zaštitu od epidemije, kaže se u otvorenom pismu SSS Kragujevca, koje je potpisao predsednik, Jugoslav Ristić.

Sindikat je ukazao da „onaj ko voli ovaj narod, morao bi da donese odluku o prekidu rada svih delatnosti koje nisu bitne za obezbeđivanje osnovnih potreba za život građana“.

Takođe je rečeno da je „sramota“ što Vlada za tri meseca trajanja epidemije nije donela obavezujuće uslove za poslodavce i radnike koji moraju da rade.

– Kao posledica te neodgovornosti su desetine zaraženih radnika u našem gradu. Ukoliko to ne učinite, bićete odgovorni za sve zaražene, njihov bol i gubitak života, upozorio je sindikat.

Sindikat je naveo i da se „još niste dogovorili“ ko kontroliše primenu zaštitnih mera u proizvodnim halama i kancelarijama – da li inspekcija rada ili sanitarna inspekcija.

– Zapravo nemaju šta ni da kontrolišu, jer ništa obavezujuće niste doneli, navodi se u otvorenom pismu.

U SSS Kragujevca upozoravaju da se u vreme najvećeg širenja zaraze u Kragujevcu i mnogim drugim sredinama ne preduzimaju skoro nikakve mere, dok je ranije, pri znatno manjem širenju epidemije, uvođen policijski čas i prekidan rad fabrika.

SSS je ocenio da odluke Vlade „dele radnike na važne i nevažne“ jer su „vrata zatvorili sudovi, poreske uprave i druge državne službe, dok su fabrička vrata širom otvorena“.

U pismu sindikata je i pitanje o tome kako to da zabrana okupljanja do sto ljudi u zatvorenom prostoru ne važi za radnike u fabričkim halama.

– Prestanite više da brinete o kafićima i noćnim klubovima – tamo se ide radi obesti, ne mora se, a u fabrike da se zaradi za život. Razdvojite bitno od nebitnog“, zaključuje se u otvorenom pismu koje je potpisao predsednik SSS Kragujevca Jugoslav Ristić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *