СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА

Srbija

Поводом обележавања Међународног дана Дишенове мишићне дистрофије, који се ове године одржава под називом „Заједно смо јачи“, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да се ресорно министарство активно залаже за унапређење услова живота особа са инвалидитетом, њихово равноправно учешће у друштву и обезбеђивање једнаких могућности за напредак у сваком смислу.

 „Особе са инвалидитетом морају да имају једнака права за напредак и равноправно учешће у друштву. Србија ће, водећи се таквом политиком, имати модерно друштво у ком не постоји дискриминација, а то и јесте циљ рада Владе Србије“, рекао је Ђорђевић.

Како је нагласио, Министарство је у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом – НООИС у јануару поред свих редовних активности којима се унапређује положај особа са инвалидитетом, покренуло кампању „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, са циљем да се појединачне активности, као што су обележавање значајних датума инвалидског покрета праћена вибер – стикер кампањом, отклањање баријера у Србији и фото-конкурс „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, одвијају под заједничким слоганом и са препознатљивим визуелним идентитетом.

„Финансирали смо постављање 109 рампи у преко 40 локалних самоуправа чиме су, после више деценија постојања и рада први пут од оснивања бројни објекти постали доступни особама са инвалидитетом попут Задужбине Илије М. Коларца, Београдског сајма, филијала ПИО фонда, општина, домова здравља, дечијих вртића, образовних установа и других објеката“, навео је Ђорђевић.

Министар је подсетио и да је постављена звучна сигнализација на 57 раскрсница на 509 семафора у свих 17 градских општина чиме је Београд први град у Европи који је омогућио самостално кретање слепим и слабовидим особама. Према његовим речима, ресорно министарство је у претходном периоду у многим сегментима унапредило положај особа са инвалидитетом, али увек постоји додатан простор како би се услови њиховог живота побољшали у сваком смислу. 

 „Активно се залажемо и за веће запошљавање особа са инвалидитетом истичући да када је у питању њихов рад не смеју да постоје стереотипи, јер они често посао обављају боље и одговорније од особа без инвалидитета. Почев од 2020. године реализује се иновативни програм под називом „Академија за младе лидере са инвалидитетом“ по угледу на Омладински комитет Европског инвалидског форума, а основано је 12 нових предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом која запошљавају 125 лица, од тога 95 особа са инвалидитетом“, навео је Ђорђевић.

Дишенова мишићна дистрофија је ретка, али веома тешка генетска болест која доводи до прогресивног слабљења мишића услед недостатка протеина дистрофина и спада у најтеже облике дистрофије, а праћена је и другим проблемима, посебно кардиолошким и респираторним.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *