TRENING NA STEPENIŠTU

Sport

MOTIVACIONI GOVORNIK NIK VOTSON IZ DUBAIJA

Nik Votson, otac dečaka sa invaliditetom prilikom boravka u Kragujevcu preneo osobama sa invaliditetom svoja iskustva sa ranim angažovanjem i uključivanjem osoba sa invaliditetom u društvena i sportska dešavanja. Nik je triatlonac koji se takmiči svuda u svetu zajedno sa svojim sinom Riom koga gura u posebnim kolicima dok trči, vozi u posebnoj korpi na biciklu i vuče u malom čamcu dok pliva. Porodica Votson dugo živi u Dubaiju i kao tim se pojavljuje na brojnim svetskim takmičenjima. Zajedno su učestvovali i na trci na Adi Ciganliji u Beogradu. Dečak Rio (8) ima redak hromozomski poremećaj koji se zove 1 K44, što znači da ima jake napade epilepsije, ne govori, ima probleme u učenju i druge poteškoće. Porodica Watson želi da se takmiči u sportskim događajima, ali uvek uključuje Ria, uprkos njegovim smetnjama. Devojčica Tia, Riova sestra vodi ga na takmičenja u sportskom fitnesu. Na nekim trkama majka ga gura u specijalnim kolicima koja koštaju oko 15.000 evra i kod nas ne mogu da se nabave, dok ga otac vodi na triatlonske trke.

Kao porodica učestvuju na tribinama na kojima je Nik Votson motivacioni govornik koji želi da pokaže načine na koje osobe sa invaliditetom mogu da učestvuju u sportskim dešavanjima i koliko je inkluzija u sportu važna za njihov napredak. On želi da promoviše sport i zdrav život i da širi svest o integraciji dece sa invaliditetom u društvena i sportska zbivanja. Rio je dobio nadimak Anđeo, a njegova sestra Mali vuk, tako da su oni tim Anđeo i Vuk. Bez truda i timskog rada i podrške porodice i kontakata sa zajednicom ne bi bilo vidljivih rezultata.

Pandemiju korone prošli su u Dubaiju, a vreme je brže prolazilo uz svakodnevne treninge. Za to su koristili stepenice i nebrojeno puta išli gore, dole. Nik je nosio Ria na leđima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *