ZGRADA TRŽNICE NIJE POLITIČKO VEĆ KRAGUJEVAČKO PITANJE

Kragujevac

Svedoci smo kako izgledaju i koliko dugo traje rekonstrukcija Gradske tržnice, kompleksa koji je davno trebalo da bude obnovljen i da, na zadovoljstvo Kragujevčana vrati stari sjaj. To se nije dogodilo u više pokušaja. Zbog propusta i nepravilnosti koji su uočeni na sva tri projekta, a to su izgradnja nadstrešnice, rekonstrukcija gradske Tržnice i projekta izgradnje podzemne garaže – radovi su zaustavljeni.

Kao Kragujevčaninu čija deca treba da žive u ovom gradu, jako mi je važno da izbegnemo politiku i sačuvamo Tržnicu, jer ja ne bih mogao ovde da živim ako upropastimo ovakav objekat – rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Objekat koji predstavlja arhitektonsko dobro grada Kragujevca nije nešto sa čime bilo ko sme da se igra, a nažalost duboko sam ubeđen da se čitava struktura administracije sa ovim igrala u prošlosti. Zato smo i došli do trenutka kada se urušio deo Tržnice. Prva stvar koju sam učinio u svom mandatu, još u septembru prošle godine, je podnošenje prijave nadležnim istražnim organima. Još uvek nema rezultata. Nadam se da će to sprovesti do kraja, jer se ovde radi o urušavanju identiteta grada.

Danas smo prema rečima gradonačelnika imali prilike da vidimo stravične greške u projektovanju i svemu ostalom. U mlečnom paviljonu nemoguće je održavati higijenu bez vode, dok od stubova ne može da se prođe. Pored toga bunkeri, kako ih narod s pravom zove, urađeni su suprotno merama koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture i oni će biti porušeni. U pitanje se dovodi i podzemna garaža neracionalnog kapaciteta. Došli smo u situaciju da zaustavimo radove, jer ni sam izvođač nije siguran hoće li zgrada da se uruši ukoliko se, kako je projektom predviđeno, ukloni galerija.

Koliko god bude potrebno vremena i koliko god JKP Šumadija bude na gubitku zato što nije bila u mogućnosti da izdaje tezge i prihoduje od ovog objekta, moraćemo da sačekamo jer je objekat Tržnica najvažniji i sve mora da bude urađeno kako treba.

JKP Šumadija kao investitor angažovalo je Građevinski fakultet u Beogradu koji će dati smernice kako da se objekat privede nameni, rekao je odogovarajući na pitanje šta dalje, direktor Marko Vujnović.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nenad Karamijalković pre mesec dana naložio je rušenje bunkera, a 11. oktobra Zavod je dao saglasnost na projekat rekonstrukcije fasade. Ovih dana kreću radovi a rok je, u zavisnosti od vremena, 120 dana.

Da bunkerima tu nije mesto slaže se i gradski urbanista Ivan Radulović koji je podsetio da je ovo jedan od krucijalnih gradskih prostora sa aspekta istorijskog jezgra grada Kragujevca, pa i same države Srbije. Mi ne smemo da vulgarizujemo ovaj prostor na samom obodu Miloševog venca. Radulović smatra da garaži tu nije mesto imajući u vidu da postoji planska vizija koja će ovaj prostor osloboditi saobraćaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *