ZATVARA SE NAJVEĆI VAKCINALNI PUNKT U KRAGUJEVCU

Kragujevac Srbija

Vakcinalni punkt u hali “Gordana Goca Bogojević” zatvara se 22. juna, uvodi se mobilni autobus za imunizaciju.

Punkt za masovnu vakcinaciju u Sportskoj hali “Gordana Goca Bogojević” od utorka će biti zatvoren. Odluku o zatvaranju, na predlog kragujevačkog Doma zdravlja doneo je Štab za vanredne situacije grada Kragujevca, na danas održanoj sednici.

Prema rečima direktora Doma zdravlja Vasilija Antića, 21. juna zakazana je velika revakcinacija za preko 1500 ljudi. Nakon toga, slede revakcinacije za najviše stotinak ljudi dnevno tako da su se stekli uslovi da se punkt u sportskoj hali zatvori. Ovih dana za vakcinaciju dnevno imamo između 60 i 80 lica, tako da vakcinaciju možemo da obavljamo u četiri ambulante u naseljima Aerodrom, Stanovo, Bresnica i Erdoglija, dok će centalni punkt za revakcinaciju biti u Zdravstvenoj stanici broj 4 u ulici Svetozara Markovića 23. Pored toga, građanima zaintersovanim za imunizaciju na raspolaganju će i dalje biti punkt u Tržnom centru Plaza. U vakcinaciju ćemo poput Beograda, istakao je Vasilije Antić, uključiti i mobilni autobus gde će na raspolaganju biti vakcine Sinofarm i Fajzer. Stajališta će biti određena prema frekvenciji ljudi. Ideja Doma zdravlja je da to bude ispred Gradske uprave, na Trgu kod krsta, na prostoru ispred Pravnog i Ekonomskog fakulteta, u naseljima u vreme kada ima najviše ljudi. Inače, do sada se u Kragujevcu vakcinisalo više od 72 000 građana.

Na sednici Štaba razmatrana je i usvojena analiza urađenih i usvojenih procena rizika od katastrofa kojom su identifikovane opasnosti karaktersitične za grad Kragujevac. Na osnovu učestalosti u poslednjih 30 godina radni tim je obuhvatio zemljotrese, poplave, odrone, klizišta i eroziju, olujni vetar i grad kao i tehničko – tehnološke nesreće. Za svaku opasnost urađena su dva scenarija – najverovatniji neželjeni događaj i neželjeni događaj sa najtežim mogućim posledicama. Članovi Štaba za vanredne situacije usvojili su izveštaj o zaštiti od požara u 2020. godini, priripremama za predstojeću letnju sezonu i preduzetim preventivnim mera u cilju zaštite od šumskih požara i požara na otovrenom. Razmatran je i usvojen izveštaj o stanju visokih brana, kao i izveštaj o vodonsabdevanju pred nastupajuću letnju sezonu. Kapaciteti proizvodnih pogona zadovoljavaju sve potrebe grada. Makimalni kapacitet pogona Grošnica je 312 litara u sekundi, u proseku radi oko 119 litara u sekundi. Makimalni kapacitet pogona Gruža je 1400 litara, a trenutno radi oko 420 litara vode u sekundi. Proizvodni pogon Košutnjak ima instalisani kapacitet od 480, a proizvodi 84 litra. Sve količine vode su dovoljne za narednih 12 meseci, čak i više, a voda je higijenski ispravna za piće, poručuju iz JKP Vodovod i kanalizacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *