ZAŠTITA OD KIŠE

Kragujevac Srbija Zdravlje

Postavljeni šatori ispred Kovid ambulante u zgradi ATD-a

Zbog najavljenih padavina i očekivanog povećanog broja pregleda, pripadnici Vojske Srbije danas su ispred Kovid ambulante u zgradi ATD –a gde se pregledaju pacijenti sa febrilnim stanjem i respiratornim infekcijama, postavili šatore. U saradnji sa Štabom za vanredne situacije grada Kragujevca i Vojskom Srbije, postavili smo šatore kako bi zaštitili građane od kiše i hladnijeg vremena u narednim mesecima, rekao je direktor Doma zdravlja, dr Vasilijie Antić. Korona je u zamahu.

Svakodnevno se na preglede u Kovid ambulantu javi od 400 do 450 građana i taj broj se ne smanjuje, zbog čega se trudimo da obezbedimo uslove i koliko toliko zaštitimo građane, jer u samoj ambulanti nema dovoljno prostora a postojao bi i veći rizik za infekciju. Sve službe grada dobro sarađuju i rade udruženo dok epidemija traje, a postavljanjem šatora možemo da predupredimo vremenske neprilike, kazao je Antić.

On je podsetio da je prošle godine najveći broj pregleda dnevno bio oko 1000 i da je tada Dom zdravlja za pacijente otvorio ambulantu broj 1 i Zastavinu ambulantu. Tako će biti i ovoga puta ukoliko se broj pregleda bude povećao. Delta soj korona virusa širi se velikom brzinom, zarazniji je od drugih sojeva a napada i nevakcinisane i vakcinisane. Veliki je broj pregleda i kod predškolske dece, a dr Antić strepi da će iduće nedelje kad počne školska godina ovaj broj biti još veći. On je naveo da je odziv Kragujevčana za vakcinaciju dobar i da se dnevno daje od 900 do 1000 doza vakcina. Od toga se oko 100 građana prvi put vakcinišu,a oko 800 njih prima treću dozu. Antić poručuje da je vakcina drugi sloj zaštite, a prvi i neophodni sloj zaštite su epidemiološke mere – maska, pranje ruku i distanca. Apelovao je na građane da u naredne dve nedelje dok rastući broj novozaraženih ne prođe, brinu o svom zdravlju i primenjuju mere, jer kako je istako, ko ne brine, ni naši apeli neće mnogo pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *