ZAJEDNO ZA ZDRAVIJI ŽIVOT ROMA U KORMANU

Humanitarne akcije i NVO Kragujevac

Uokviru projekta Zajedno za zdraviji i uređeniji život Roma i Romkinja u Kormanu, danas su uručene plastične kante, kese za otpad, čizme i rukavice. Sa koordinatorom za romska pitanja Zoranom Pavlovićem, direktorkom Udruženja Integrativni global centar Svetlanom Lazović, koordinatorkom projekta, porodice u ovom naselju obišla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijanu zaštitu sa saradnicama.

Lokalni akcioni plan za inkluziju Roma i Romkinja a u skladu sa Nacionalnom strategijom za socijalno uključivanje predviđa pet prioritetnih oblasti zdravstvo, socijalu, obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje. Zbog specifičnih uslova tokom pandemije Kovid-19 i unapređenja stanovanja Roma i Romkinja u naselju Korman sprovodi se projekat koji se odnosi na unapređenje stanovanja u smislu uklanjanja otpada, čišćenja naselja i korita reke koja protiče kroz ovo naselje. Pored stanovanja projekat obuhvata i druge komponente kao što su zdravstveno – edukativne radionice na temu očuvanja reproduktivnog zdravlja Romkinja, psihosocijalne podrške, komponentu ekonomskog osnaživanja, informisanja. Projektom su za domaćinstva u ovom naselju obezbeđeni kontejneri, plastične kese i zaštitna oprema za uklanjanje komunalnog otpada, ali i zaštitne maske i dezinfekciona sredstva. Ono što je najvažnije jeste da su stanovnici Kormana iskazali potrebu i želju da učestvuju u projektnim aktivnostima i sami učestvuju u raščišćavanju komunalnog otpada. Pored toga, u okviru projekta na mostu koji povezuje romsko naselje sa ostatkom sela, postavljena je zaštitna ograda, a JKP Šumadija će jednom mesečno kontejnerima odvoziti prikupljeno smeće i otpad, kazala je dr Damnjanović.

Za realizaciju projekta Zajedno za zdraviji i uredniji život Roma u Kormanu Udruženja Integrativni global centar, Vlada Švajcarske kroz program Swiss Pro odobrila je 12 637 evra. Grad Kragujevac je jedan od deset gradova u Srbiji gde će uz podršku Vlade Švajcarske, u visini od 123 000 evra u narednih devet meseci biti realizovan projekat usmeren na ublažavanje posledica pandemije korona virusa u podstandardnim romskim naseljima, objasnila je koordinatorka projekta i direktorka Udruženja Integrativni global centar Svetlana Lazović.

Inače, projekti su odabrani u okviru javnog poziva koji je početkom godine bio otvoren za 57 lokalnih samouprava iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije a koje su u skladu sa Mapiranjem podstandardnih romskih naselja i imaju na svojoj teritoriji najmanje jedno neformalno naselje sa najmanje 100 građana i građanki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *