ZAJEDNO PROTIV RAKA GRLIĆA MATERICE – HPV VAKCINOM

Kragujevac Srbija Zdravlje

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je tokom 2020. godine od raka grlića materice obolelo 1087 žena, dok su 453 žene, nažalost, umrle. U 90 odsto slučajeva bolest moguće sprečiti. HPV vakcina, efikasna i bezbedna, primenjuje se od 2006. godine, a u svetu je do sada dato oko 500 miliona doza. Svetska zdravstvena organizacija prognozira da će, ukoliko do 2030. godine bude vakcinisano 90 posto planete, karcinom grlića materice potpuno nestati.

Od juna prošle godine HPV vakcina je, o trošku države, dostupna u svim domovima zdravlja u Srbiji. Namenjena je deci od 9 do 19 godina, a daje se pre stupanja u prvi seksualni odnos. Do sada je najveći obim vakcinacije zabeležen u velikim gradovima, kao što su Beograd, Niš i Novi Sad, dok se od manjih mesta izdvajaju Pančevo i Šabac.

Povodom početka programa HPV imunizacije u našoj zemlji “Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE”, udruženje “Roditelj” organizovalo je u Kragujevcu konferenciju za novinare na kojoj su učestvovali priznati stručnjaci iz ove oblasti.

Prof.dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje

Prof. dr. Sanja Radojević – Škodrić, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ukazujući na značaj konstantne edukacije i saradnje na svim poljima, istakla je da se nakon svakog obilaska grada značajno poveća broj dečaka i devojčica koji su vakcinisani HPV vakcinom. “Do sada je vakcinisano 16 000 dece, od toga 13 000 devojčica i 3 000 dečaka. Cilj je, ne samo da se poveća obim vakcinacije kod dece, već i da se značajno radi na povećanju broja dečaka koji će biti vakcinisani. Kao što je poznato, muškarci su prenosioci HPV infekcija, dok su žene te koje oboljevaju, i to u ranim godinama, već oko 30. Ukoliko se kod muškarca razvije neki oblik karcinoma uzrokovan HP virusom, to biva kasnije, posle 50. godine života.”

dr Marko Veljković, Institut za javno zdravlje

“Od juna 2022. godine u rukama imamo efektno i bezbedno sredstvo za prevenciju oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima, a to je najsavremenija, devetovalentna vakcina, koja štiti od devet vrsta virusa,” poručio je dr Marko Veljković sa Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. “U svim domovima zdravlja dostupna je dovoljna količina vakcina za decu od 9 do 19 godina, a na nama je da zajedno radimo na tome da svaki roditelj dobije neophodne informacije o značaju imunizacije protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima, kao i da se svakom detetu omogući da dobije vakcinu.”

dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku

U razgovoru su učestvovali i predstavnici grada Kragujevca: Član Gradskog veća za zdravlje dr Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravlje, dr Ivana Simić Vukomanović sa Instituta za javno zdravlje, dr Mirjana Ilić, načelnica odeljenja pedijatrije Doma zdravlja, kao i Goran Joksimović, rukovodilac Školske uprave.

dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja u Kragujevcu

Direktor Doma zdravlja Kragujevac, dr Vasilije Antić, podsetio je da je mesec januar , u svetskim okvirima, posvećen prevenciji karcinoma grlića materice, koji je četvrti po učestalosti. “Svetska zdravstvena organizacija je 2020. godine shvatila da smo, po prvi put u istoriji, na korak da iskorenimo jednu vrstu raka. To ćemo uspeti ako se do 2030. godine vakciniše 90 posto devojčica, 75 posto žena do 35. godina uradi “Papa Nikolau” test, a do 45. godine još jednom ga ponovi, a 90 posto obolelih žena bude podvrgnuto adekvatnom načinu lečenja. Kada je reč o vakcinaciji, siguran sam da ima mnogo odovornih roditelja koji misle dobro svojoj deci, a znam i da imamo posvećene predškolske i školske lekare, ginekologe, pa sam uveren da ćemo u narednom periodu uraditi sve za dobrobit građana.”

O značaju i prednostima vakcinacije protiv HP virusa, deca i roditelji mogu se informisati na sajtu www.hpvinfo.rs

Press služba grada Kragujevca

HPV info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *