ZABRANITI RAD TRGOVINA NEDELJOM

Kragujevac Srbija Zdravlje

Оrganizacija Samostalog sidikata zatražila je od Kriznog štaba za suzbijaje Kovida 19 i republičke vlasti da odmah zabrane rad trgovina nedeljom. U pismu koje je potpisao predsedik Samostalnog sidikata, Jugoslav Ristić, od Kriznog štaba kao čuvara nacioalnog zdravlja traži se da odmah zabrani rad nedeljom, uz obrazloženje da bi ova mera donela višestruku korist i da od nje niko ne bi imao štetu.

Nesumnjivo je da su radnici u trgovini jeda od najugroženijih profesija u vreme korone zbog mnogobrojih kontkata koje su trgovci prinuđeni da imaju i od Kriznog štaba se traži da smaji mogućost da se oi zaraze za 1/7. С U našem okruženju rad trgovina nedeljom i bez kovida su zabranile Hrvatska i Crna Gora. Priprema se da to učini i Makedoija, a u osam zemalja Evrpske Unije zabrajen je rad nedeljom. U to mogu da se uvere brojni putnnici koji nedeljom retko mogu nešto da kupe u evropskim zemljama zato što prodavnice ne rade, navodi se u otvorenom pismu.

Ekonomske štete od zatvaranja prodavnica ne bi bilo, zato što nabavka svega potrebnog može da se obavi u toku šest dana u nedelji. Time bi se trgovinskim radicima, (70% radnicama) koji najčešće koriste dva slobodna dana u toku meseca omogućilo više slobodnih dana i pravo na dostojanstveniji rad, a na taj ačin bi da Krizni štab zaista brine o zdravlju građana, kaže se u otvorenom pismu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *