VOJNA VEŽBA “SISTEM 2021.”

Kragujevac Srbija

Kragujevac je danas bio jedna od 50 lokacija na kojima je u isto vreme, u 10 sati održana velika vojna vežba.

U Kragujevcu je po naredbi izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, u direktnom prenosu, počela operativno – taktička vežba “Sistem 2021”.

Segment vežbe u Kragujevcu, kojoj su pored gradonačelnika i komandanta Štaba za vanredne situacije Nikole Dašića, prisustvovali Bojan Jocić državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova i Luka Čaušić v.d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova – načelnik Sektora za vanredne situacije, obuhvatio je spasavanje nakon razornog zemljotresa jačine 7 jedinica Rihterove skale. Zemljotres je, po scenariju, za posledice imao požar na nadzemnom rezervoaru benzinske pumpe, obrušavanje dela fabričkog objekta u kojem se nalazi preko 50 radnika, kao i spasavanje povređenih u saobraćajnim nezgodama, u kojima je vozač putničkog vozila izgubio kontrolu i sleteo u jezero Bubanj.

Današnjom vežbom pokazali smo da su sve službe koordinisane i spremne da odgovore najtežim mogućim zadacima, ocenio je komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Nikola Dašić, koji se tom prilikom zahvalio svim učesnicima vežbe i kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Segment vežbe u Kragujevcu bio je scenario slučaja zemljotresa,  koji je se upravo i desio pre nekoliko dana, na sreću, bez većih posledica, podsetio je Dašić. Sve naše službe u sistemu spasavanja su dobre, ali upravo ovakve vežbe služe za to da svoju gotovost podignemo na viši nivo i obezbedimo sinergiju za reagovanje na sve moguće izazove. Pored toga, Štab za vanredne situacije grada Kragujevca kontinuirano unapređuje svoj osnovni dokument Procena ugroženosti od elementranih nepogoda i drugih nesreća, i radimo na tome da kao deo čitavog sistema uvek budemo spremni da odgovorimo na najbolji mogući način u ovakvim situacijama, poručio je Dašić.

U okviru vežbe u Kragujevcu mogli smo da vidimo kako više od 300 ljudi iz različitih sistema –  lokalne samouprave, Sektora za vanredne sitacije – Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta, Hitne pomoći, Domova zdravlja i Vojske Srbije funkcionišu kao jedan. Situacije su bile prilično realne, sve je bilo dinamično i mogli smo da vidimo šta može da nam se desi u realnom životu. Ovo je još jedan dokaz da je Srbija moćna i sposobna država da pomogne svom narodu, kazao je Bojan Jocić državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovo je sjajan dan se Sektor za vanredne situacije i sve snage sistema zaštite i spasavanja. Suština vežbe koja se u isto vreme održava na 50 lokacija širom Srbije, prema rečima Luke Čaušića v.d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova – načelnika Sektora za vanredne situacije, jeste da provežbamo sve one realne situacije koje mogu da nam se dese. Ovde smo mogli da vidimo prikaz zemljotresa, koji se upravo  desio pre neki dan i kako bi to izgledalo da je zemljotres bio jačeg intenziteta.

Nakon vežbe, komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Nikola Dašić sa Bojanom Jocićem i Lukom Čaušićem, u pratnji Zorana Kočovića načelnika ovdašnje Uprave za vanredne situacije, obišao je šatorsko naselje formirano za prihvat evakuisanih lica, zbrinjavanje, prvu pomoć i psihološku podršku.

Inače, vežbi u Kragujevcu pored Branka Živanovića državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, Biljane Ilić – Stošić načelnice Šumadijskog upravnog okruga, prisustvovao je i Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *