VAŽNOST PREVENCIJE U BORBI PROTIV RAKA

Kragujevac Srbija Zdravlje

Podizanjem zastave Daj pedalu raku, Kragujevac se sedmu godinu zaredom priključuje kampanji u organizaciji Ženskog centra Milica koja za cilj ima podizanje svesti žena o važnosti redovnih preventivnih pregleda i samopregleda, promociju zdravlja, zdravih stilova života.

Grad Kragujevac od samog početka podržava kampanju Daj pedalu raku koju je Ženski centar Milica iz Vrnjačke Banje pokrenuo. Ove godine realizuje se pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” kao i primarnih, sekundarnih i terijalnih ustanova. Kampanja ima regionalni karakter i osim u Srbiji, u organizaciji Ženskog centra ”Milica” aktivnosti se održavaju i u Sloveniji, a ove godine priključile su se Hrvatska i Severna Makedonija, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Akcija ”Daj pedalu raku” i sve druge akcije Ženskog centra Milica tokom cele godine promovišu preventivne preglede, zdrave stilove života  ali i inovativne lekove protiv raka dojke, kaže dr. sci. med  Jasmina Nedović , internista – onkolog Kliničkog centra Kragujevac i članica Stručnog saveta Udruženja Milica  U periodu pandemije lekari se trude da preglede onkoloških pacijenata obave u drugim ustanovama koji nisu u kovid sistemu, objašnjava doktorka.

U kampanji promocije preventivnih pregleda i samopregleda tokom cele godine jesu i ustanove i lekari primarne zdravstvene zaštite. Dr Ivica Magdić, ginekolog u Domu zdrvlja kaže da raste svest sugrađanki o važnosti i potrebi preventivnih pregleda, jer se karcinom dojke u skoro 90 odsto slučajeva može prevenirati ukoliko se na vreme otkrije.

Prema rečima stručnjaka sa 4300 žena na godišnjem nivou, Srbija je na drugom mestu u Evropi po broju obolelih. Zato pored kampanje u okviru aktivnosti Centar osim prevencije pruža psiho-socijlanu podršku obolelila od raka dojke i ginekoloških karcinoma i njihovim porodicama. Pomoć i podršku zdrsvatvenim ustanovama i institucijama u poboljšanju kvaliteta usluga i druge vsrte podrške.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *