UŠTEDELI VREME I NOVAC REFORMOM I DIGITALIZACIJOM KATASTRA

Kragujevac Srbija

Od 2018. godine, od kada je stupio na snagu Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti, lokalne samouprave u Šumadijskom okrugu, a najviše grad Kragujevac građanima su uštedeli 240 miliona dinara i 300 sati čekanja u redovima. Ovakve uštede su postignute zahavljujući digitalizaciji i saradnji gradova i opština sa Republičkim geodetskim zavodom jer su nadležni organi za imovinske poslove, urbanizam, izgradnju, ozakonjenje, investicije i drugi profesionalni korisnici po službenoj dužnosti od Katastra preuzimali neophodne i dostupne podatke, a ne kao što je ranijih godina bila praksa, građane upućivala da sami pribavljaju List nepokretnosti, čulo se na jučerašnjem radnom delu skupa geodeta Centralne Srbije posvećenom radu i rezultatima.

Zakon je omogućio da građani više ne stoje u redovima želeći da izvrše upis u List nepokretnosti, ne gube vreme i novac plaćajući takse, podnošenje zahteva, podizanje rešenja ili Lista nepokretnosti koje za njih obavljaju profesionalni korisnici među kojima su i organi gradske uprave.

U reformi Katastra koja se pre svega odnosi na uvođenje informacione tehnologije u svim njegovim segmetima, od četiri centara koliko će ih biti u Srbiji, u fokusu će biti Kragujevac, dogovorili su gradonačelnik Nikola Dašić i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković. U naredne dve godine u Kragujevcu će se intenzivno raditi na uvođenju novog katastarskog sistema, koji je juče u potpunosti samostalno zaživeo u jednoj beogradskoj opštini.

Na ovaj način planiranje razvoja grada Kragujevca biće još efikasnije, a građani će imati pouzdane podatke o svojoj imovini, kao i svi potencijalni investitori iz zemlje i inostranstva koji žele da ulažu u Kragujevac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *