USPEH KRAGUJEVAČKIH „PČELICA“

Kragujevac Sport Srbija

Kragujevački sportski klub „Pčelice” za osobe sa invaliditetom još jednom se vratio sa takmičenja okićen medaljama. Na 16. državnom prvenstvu Specijalne olimpijade Srbije u plivanju koje je održano u Kruševcu, članovi „Pčelica” ostvarili su najbolji rezultat. Osvojili su dva prva, jedno drugo i jedno treće mesto. 

Nevena Radivojević osvojila je zlato na 25 metara kraul, Pavle Stevanović dobitnik je srebrne medalje na 25 metara slobodnim stilom, dok je Ivan Bojović na 50 metara kraul osvojio zlatnu, a na 25 metara bronzanu medalju. Ekipu „Pčelica” na prvom takmičenju u ovoj godini predvodili su trener Branko Mihailović i glavni trener Nebojša Jevremović.

Sportski klub „Pčelice“ za osobe sa posebnim potrebama osnovan je 2004. godine i jedan je od prvih klubova te vrste u Srbiji. 

Od tada je učestvovao na svim takmičenjima Specijalne olimpijade Srbije, na državnim prvenstvima i nacionalnim igrama u zemlji. „Pčelice“ su jedini klub registrovan u Šumadiji koji se bavi sportskim aktivnostima ove populacije i njihovim takmičenjima prema kalendaru Specijalne olimpijade. Učestvovali su na Olimpijskim igrama u Šangaju 2007. godine, Atini 2011. Los Anđelesu 2015. i u Abu Dabiju 2019. godine, kao i na zimskoj Olimpijadi u Austriji. Učestvovali su i na nekoliko evropskih prvenstava, gde su beležili izuzetne uspehe i sa kojih su se uvek vraćali okićeni medaljama.

Nebojša Jevremović, glavni trener „Pčelica“, kaže da u ovom klubu mogu da treniraju sve vrste sportova prilagođene osobama sa invaliditetom –  plivanje, stoni tenis, odbojku, fudbal, košarku, atletiku, odbojku na pesku, basket tri na tri i boćanje.

Naročito je značajno što postoje inkluzivni timovi, posebno u ženskim ekipama u kojima treniraju devojčice iz redovne i specijalne škole. Inkluzivno takmičenje važi za odbojku i košarku, a pravila nalažu da u igri prilikom zamene igrača samo igrač sa invaliditetom može da zameni drugog igrača sa invaliditetom, dok igrači iz redovne populacije menjaju drugog, takođe iz redovne populacije. Inače, ovaj program u sportske aktivnosti uključuje približno jednak broj sportista iz Sportske olimpijade sa sportistima sličnih afiniteta bez hendikepa. 

Kroz ovaj program uključuje se veći broj sportista u zajednicu i oni dobijaju šansu da učestvuju na međunarodnim takmičenjima u okviru Sportske olimpijade. Promoter Specijalne olimpijade je proslavljeni reprezentativac Srbije, odbojkaš Vanja Grbić, koji je i ambasador Specijalne olimpijade u svetu.

Sportski klub „Pčelice“ veliku pažnju posvećuje volonterizmu i bez rada volontera ne bi bilo moguće organizovati takmičenja, niti sprovoditi sportske aktivnosti. Volenteri su svi treneri – Nevena Milošević je trener plivanja i ženske košarke, Dušan Janković, koji je i trener u „Radničkom“, i Boban Jevremović su treneri fudbala, Zoran Marković je takođe fudbalski trener, ali sa takmičarima radi pripreme u teretani, operativni trener odbojke je Bane Mihajlović, dok je glavni trener Nebojša Jevremović. U rad kluba uključeni su i defektolog i socijalni radnik. 

Ovaj sportski klub sarađuje sa Sportskim društvom Radnički i koristi sve resurse za treninge i nacionalna takmičenja – terene, bazen, teretanu prilagođenu osobama sa invaliditetom u Sportskom centru „Iskra“, što je jedan od izuzetno lepih primera dobre prakse.

Klub „Pčelice“ ima 120 članova. Po pravilima, jedan takmičar može da učestvuje najviše u dve sportske discipline. Da bi bila što veća zastupljenost osoba sa smetnjama u razvoju, vodi se računa da članovi ne treniraju više od dva sporta. U Klubu se ne trude da stvaraju „surove” profesionalce i najbolje sportiste. Na svakom turniru pre nego što počne takmičenje radi se divizoniranje, gde stručni tim trenera ustanovi gde je koje dete. Recimo, od 12 klubova naprave se tri ili četiri divizije, odnosno grupe, kako bi svi dobili podjednake uslove za takmičenje i šanse da osvoje odličja.  

Takmičenja su jednom mesečno i tako teku i pripreme. Do sada su se spremali za plivanje, a slede pripreme za državno prvenstvo u stonom tenisu na koje idu dva dečaka i dve devojčice.

Početkom juna, od 9. do 12, Kragujevac će peti put biti organizator najveće smotre sporta za osobe sa invaliditetom u državi, na kojoj će učestvovati preko 300 takmičara. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *