UNICEF URUČIO APARAT ZA SPASAVNJE PREVREMENO ROĐENIH BEBA PEDIJATRIJSKOJ KLINICI U KRAGUJEVCU

Kragujevac Srbija Svet Zdravlje

Pedijatrijska klinika u Kragujevcu dobila je od Unicefa aparat za terapijsku hipotermiju za prevremeno rođene bebe. Ovu donaciju je obezbedio Delhaize Srbija u okviru kampanje Tako mali da bi mogli da stanu u srce.

Aparat za terapeutsku hipotermiju za asfiksiranu novorođenčad namenjen je lečenju beba koje su tokom porođaja pretrpele nedostatak kiseonika i sprečava oštećenje mozga primenom savremene kontrolisane metode snižavanja temperature.

“Posebno nam je drago što smo danas ponovo udružili snage kako bismo uputili zajednički apel o važnosti podrške prevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima da dobiju najvažniju bitku u životu. Iako slabe i osetljive, bebe koje su rođene pre vremena su velike borce i inspiraciju svima nama koji im pružamo podršku da napreduju.UNICEF godinama podržava Pedijatrijsku kliniku kroz nabavku neophodne opreme, ali i kroz stručnu podršku u dostizanju najviših standarda u razvojnoj nezi. Takođe se zahvaljujemo kompaniji Delhaize Serbia koja je obezbedila sredstva za kupovinu ovog aparata za bebe rođene sa deprivacijom kiseonika, koji zaista može da im spase živote. Imamo važnu zajedničku poruku na ovaj dan posvećen prevremeno rođenim bebama a svima onima koji im pružaju negu da briga o njima ostaje naš prioritet“, izjavila je prof.dr Anđelka Stojković, direktor Klinike za pedijatrije. ic UKC-a Kragujevac.

Od 2017. godine, kada je UNICEF podržao opremanje jedinica intenzivne neonatalne nege u Srbiji kako bi prevremeno rođena i bolesna novorođenčad dobila adekvatnu podršku za preživljavanje i napredovanje, UNICEF je u modernizaciju rada neonatalneslužbe u Srbiji  i nastavlja svoj rad u saradnji sa Ministarstvom zdravlja koje je podržalo i kampanju Tako mali da bi u srce stali.

Foto UNICEF Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *