UDRUŽENJE “EGAL” OTVORILO RADIONICU I INTERNET PRODAVNICU

Kragujevac

Udruženje građana “Egal” za pomoć osobama sa metalnim smetnjama uz finansijsku podršku Fondacije “Trag”otvorilo je krojačku radioicu I internet prodavnicu za izradu I prodaju posteljina, stolnjaka I drugih proizvoda. Ovaj projekat je jedan od 15 koje je Fondacija “Trag” odabrala od više od 70 predloga projekata pristiglih na kokurs Aktivne zajednice, solidarni odgovor na Covid 19.

Korona nije donela samo zdravstvene, već I ekonomske probleme u celom svetu, ali najizraženije su posledice kod osoba sa ivaliditetom. Fondacija “Trag” je kroz pomoć Udruženju “Egal” prepoznala potrebu da se članovima ovog udruženja pruži prilika da mogu da rade, da se osećaju korisnim, da doprinose budžetu svojih porodica I da lakše prevazilaze probleme nastale zbog korone.

Radioica koja je formirana u prostorijama udruženja okupila je mlade žene sa ivaliditetom, sa mentalnim I drugim zdravstvenim problemima koje nemaju ekonomsku sigurnost i koje uz obavezne mere zaštite vredno rade poslove usklađene sa njihovim mogućnostima..

Udruženje “Egal” tražilo je način da pomogne svojim članicama da povećaju kućni budžet tako što će formirati radionicu u kojoj bi izrađivali posteljine, stolnjake I krpe za sudove koje bi sami sašili, ispeglali I upakovali a potom prodavali u sopstvenoj iternet prodavnici. Angažovano je nekoliko osoba sa mentalnim smetnjama koje rade jednostavnije operacije kao što su peglanje, pakovanje, ušivanje dugmadi, pod nadzorom koordinatora Gprice Ašanin. Njihovi proizvodi već su otišli u Priboj, Ugrinovce, Zemun, a spremna je isporuka za Surdulicu i biće još dosta posla.

Za realizaciju projekta u udruženju su iskoristili postojeću opremu, mašine za šivenje, sto za krojenje, profesionalnu peglu, a od sredstava koje su dobili od Fondacije trag nabavili su mašinu za endlanje, materijale za šivenje, zakupili internet domen, izradili sajt I platili admiistrativne troškove.

Za članove Udruženja “Egal”, ovaj projekat znači mnogo, kaže Biljana Radovanović, predsednica koja se nada da će radionica I prodavnica nastaviti sa radom I da će pomoći osobama sa invaliditetom da ekonomski ojačaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *