U KUĆI PESNIKA, PRIPOVEDAČA, UČITELJA I BOEMA

Kragujevac Umetnost

Na mestu na kome se do pre par godina nalazila urušena kuća u kojoj je kratko stanovao Đura Jakšić, poznati srpski pisac, pesnik, i slikar, u vreme kada je kao učitelj službovao u Kragujevcu sagrađena je potpuno nova kuća koja je već otvorila vrata za posetioce.

Novi objekat, ukupne površine 360 m/2 ima dva sprata. U gornjem delu, posvećenom stvaralaštvu Đure Jakšića organizovaće se književne večeri, promocije, izložbe i druga dešavanja. Deo stalne postavke su predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, a drugi galerijski deo ovih dana pripada inskim karikaturama vrsnog ilustratora Jugoslava Vlahovića.

Već u sredu, 24.juna od 19 sati najavljeno je književno veče iz ciklusa dobitnika narade Đure

Jakšića, na kome će učestvovati Dragan Jovanović Danilov i Dragan Laković. Ove postavke pristupačne su i osobama sa invaliditetom. Na ulazu je postavljena platforma koja će osobama sa invaliditetom u kolicima omogućiti da prisustvuju dešavanjima u kutku za kulturna dešavanja u centru Kragujevca.

Platforma olakšava pristup osobama sa invaliditetom u klicima

U kući Đure Jakšića postoji, u gornjem delu ima 50, do u donjem 70 mesta za sedenje tokom prezentacija.

Radovi su počeli krajem 2018. godine i završeni su u martu ove godine. Ukupna vrednost investicije je oko 35 miliona dinara. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju uložio 27 a švajcarska vlada 8 miliona dinara. Prema rečima Nenada Popovića, direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, rekonstrukcija kuće u kojoj je jedno vreme živeo Đura Jakšić, deo je projekta u okviru programa Regionalnog ruralnog razvoja koji je finansirala švajcarska vlada sa 110 miliona dinara. Ovim programom, čiji je deo i projekat razvoja teritorijalnog identiteta Šumadije, rukovodila je Regionalna agencija u saradnji sa kragujevačkom gradskom upravom i udruženjima vinara i i proizvođača rakije sa našeg podneblja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *