U KRAGUJEVCU POČELA GODIŠNJA KONFERENCIJA BIBLIOTEKARA

Kragujevac Srbija

„Posle 2020: Nove prilike i perspektive“, naziv je konferencije koju u Kragujevcu u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Vuk Karadžić“ i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, organizuje Bibliotekarsko društvo Srbije.

Ovogodišnja 18. redovna konferencija sa međunarodnim učešćem, okupila je 250 učesnika iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i kombinovanog je tipa, jer je za aktere koji nisu u mogućnosti da prisustvuju, omogućeno praćenje putem onlajn platformi Jutjuba, Fejsbuka i Zum aplikacije.

Svečano otvaranje trodnevne konferencije bila je prilika da se uručenjem nagrada i diploma zaslužnim pojedincima, obeleži Dan bibliotekara – 14 decembar, dan kada je pre 74 godine u Beogradu osnovano Društvo bibliotekara NR Srbije.

Dan bibliotekara čestitao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Biblioteke i knjige su čitaocima najbolji i najveći prijatelj u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti. Bez obzira na brzinu protoka informacija, karakterističnu za vreme u kojem živimo, knjiga će uvek imati svoj krug ljudi koji je vole i cene.U vreme pandemije koronavirusa i ograničenja koja je sa sobom donela, pokazalo se da je knjiga kao nasušna duhovna potreba neophodna za očuvanje našeg mentalnog zdravlja, a uspostavljajući digitalnu vezu sa korisnicima, bibliotekari su uspešno odgovorili na iznenadne izazove vremena, pokazujući svoju viziju i kreativnost, kazao je Bjeletić. On se zahvalio bibliotekarima što su u doba tranzicije, ekonomske i zdravstvene krize, uspeli da očuvaju dostojanstvo profesije i ostanu nezaobilazno utočište i podrška onima koji su u stalnoj i neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, naukom, kreativnošću i umetnošću.

Naziv konferencije „Posle 2020: Nove prilike i perspektive“ jasno ukazuje na ono što svi živimo zadnje dve godine – utucaj pandemije Kovid 19 na svakodnevni život i na bibliotekarstvo u čitavpm svetu. Kroz konferenciju pokušavamo da prikažemo šta su kolege u zemlji i inostranstvu uradile da izađu na kraj sa otežanim uslovima i okolnostima rada i da možda inoviraju svoje fondove, da se prilagode situaciji, više rade na digitalizaciji i prisustvu na društvenim mrežama i sve ono drugo što čini posao bibliotekara, kazao je predsednik Bibliotekarskog društva Srbije, Bogdan Trifunović. Ove dve godine biblioteke su pokazale agilnost u tom pristupu. Nisu čekale da im se stvore idealni uslovi već su stvarale priliku iz postojećih uslova, zbog čega ova konferencija, istakao je Trifunović, ima osećanje pozitivizma bez obzira na negativnosti u kojima svi živimo od početka 2020.godine.

Inače, svoja iskustva i način rada u uslovima pandemije, učesnicima će preko video linka preneti i bibliotekari iz Danske, Holandije i drugih zemalja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *