BESPLATNO I ANONIMNO TESTIRANJE – SVETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-a

Humanitarne akcije i NVO Kragujevac Srbija Svet

U svetu se 1. decembar 28. put obeležava kao Dan borbe protiv AIDS-a.

Tim povodom Omladina JAZAS-a Kragujevca danas je organizovala konferenciju za novinare na kojoj su učestvovali Jelena Đorđević, predsednica Omladine JAZAS-a, dr Biljana Popovski Jovičić iz Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra i dr Ivana Vukomanović, načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevca koji su govorili o značaju HIV prevencije.

Naša glavna aktivnost u proteklom periodu bile su edukacije mladih u školama. Od kada je počela epidemija, izbegavamo masovna okupljanja, pa organizujemo onlajn predavanja i konsultacije sa mladima. Tokom cele godine radimo savetovanje i testiranje na HIV.Organizujemo akcije testiranja uz zakazivanje 24 časa pre samog testiranja u prostorijama Kancelarije za mlade grada Kragujevca, Rudnička br. 7a. Sve je besplatno i anonimno, bez lične karte i zdravstvene knjižice – kaže Jelena Đorđević,  predsednica Omladine JAZAS-a.

Danas, u popodnevnim satima, u Big fashion šoping centru (bivšem Plaza centru), Omladina JAZAS-a organizuje besplatno testiranje na HIV. Ova akcija će biti organizovano od 18,00 do 20,00 časova, na spoljnom parkingu Big fashion centra gde će svi zainteresovani moći da odrade brzi test i dobiju savetovanje pre i posle testiranja.

Doing It Poster – Jaime Pressly

Ovogodišnja nagrada za doprinos HIV prevenciji koju dodeljuje Omladina JAZAS-a dodeljena je Kancelariji za mlade grada Kragujevca.

Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa gradom Kragujevcom trenutno sprovodi program koji je baziran na unapređenju reproduktivnog zdravlja mladih.

Doing It Poster – Jaime Pressly

Jedan od ciljeva tokom sprovođenja ovog programa je da informišemo mlade o načinima prenošenja polno prenosivih infekcija ali i da povećamo broj testiranih u Savetovalištu za HIV i polno prenosive bolesti Instituta za javno zdravlje Kragujevac. Kao što znate, u ovom Savetovalištu, gotovo svakodnevno, svaki naš sugrađanin, bez obzira da li ima ličnu dokumentaciju ili ne, može da proveri svoj HIV status. Dakle, testiranje je apsolutno anonimno. U saradnji sa gradom, mi smo obezbedili jedan kontigent brzih testova i na neke druge polno prenosive infekcije kao što su hepatitis B, hepatitis C i sifilis. I ovo testiranje je takođe besplatno i anonimno za sve sugrađane – kaže doktorka Ivana Vukomanović, načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Doing It Poster – Jaime Pressly

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac, od početka pandemije, kod 99 osoba potvrđena je HIV infekcija. Nažalost, pretpostavljamo da je taj broj značajno veći, ali se pacijenti ne testiraju. Pacijenti obično dolaze do dijagnoze tek kada je bolest uznapredovala. Doktorka Vukomanović je poručila mladima  da zaborave na nezaštićene seksualne odnose, jer svaki nezaštićeni seksualni odnos nosi veliki rizik. Ukoliko imaju bilo kakvu dilemu u vezi sa polno prenosivim infekcijama mogu da se obrate Savetovalištu za HIV i polno prenosive bolesti, na broj telefona 034 504 534, svakog radnog dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *