ŠUMADIJSKI INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL DEBITANTSKOG FILMA

Kragujevac Srbija Umetnost

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (ŠIFF) u Kragujevcupostao je deo novoosnovane Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS).

Pod okriljem Filmskog centra Srbije, Asocijaciju čini sedam festivala: Festival evropskog filma Palić, filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), glumačkih ostvarenja – „Filmski susreti“ (Niš), Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, Festival autorskog filma (Beograd), „Slika u pokretu“ (Novi Sad) i Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac), koji je izabran među 38 podržanih od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i kao jedan od retkih koji promoviše debitantski film.

Podršku ovom festivalu već šest godina pruža i grad Kragujevac.

Kao deo važne filmske asocijacije naše zemlje i kao festival sa međunarodnim karakterom uviđamo da ŠIFF ima vrednost kojom promoviše kulturnu scenu grada Kragujevca, ali na ovaj način doprineće i još većoj vidljivosti festivala, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Grad Kragujevac je prepoznao kapacitet ovog festivala i budući značaj i sa punim pravom, podržali smo ga još 2016.godine. Povezivanjem, svakako da će umetnički dometi festivala biti još veći. On doprinosi kulturnoj raznolikosti, unapređenju kulturne scene, dobro je koncipiran a njegovu spicifičnu formu prepoznali su i ostali festivali na nivou naše države, zaključio je Bjeletić.

Inicijativu za osnivanjem Asocijacije pokrenuli su sami festivali,a Filmski centar Srbije kao institucija od nacionalnog značaja koja prepoznaje šta je potrebno za infrastrukturu jedne kinematografije, je ovu ideju podržao i Asocijaciju stavio pod svoje okrilje, kazao je Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije. Imajući u vidu da Srbija na žalost još uvek nema svoj nacionalni festival, odlučilismo da budemo pokrovitelji na sedam festivala za sedam nagrada u sedam struka, od filmske kritike, glume, scenarija, režije, montaže i odabrali sedam gradova, dodao je Matić za koje mislimo da imaju najbolju publiku a Kragujevac je sigurno jedno od tih mesta.

Za festivale ovo znači stabilnost u organizaciji, legitimitet pred stranim festivalima, lakši pristup fondovima do kojih nisu imali prilike pojedinačno da dođu ali, izrazio je uverenje direktor Filmskog centra Srbije, stabilnije finansiranje od strane lokalne samouprave i samog Ministarstva kulture i informisanja.

Na Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu debitantskog filma u Kragujevcu, ove godine biće dodeljena nacionalna nagrada za montažu i  održana prva radionica montaže. Prema rečima Verice Nerić, izvršne direktorke ŠIFF-a, ujedinjenje sa festivalima za njih ima veliki značaj jer su kao najmlađi postali deo Asocijacije festivala sa dugom tradicijom a pruža im mogućnost da apliciraju kod evropskih fondova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *