ŠEST GODINA ISKRE

Kragujevac Sport Srbija

Sportski centar „Iskra“ je jedinstven objekat u Srbiji koji je namenski napravljen za treninge, oporavak i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Osnovan je pre 6 godina, kao donacija fondacije Delta i do sada je u potpunosti ispunio svoju svrhu i namenu.

Korisnici “Iskre” okupili su se da obeleže njen šesti rođendan i prikažu sportske veštine kojima su u njoj ovladali.

Povodom obeležavanja godišnjice postojanja “iskre” održana je i konferencija za novinare kojoj su

prisustvovali Nikola Ribarić, načelnik Gradse uprave za društvene delatnosti i Bratislav Uraković, generalni direktor SPD “Radnički” Bratislav Uraković, domaćin, koji je istakao da je ponosan što gazduje jednim ovakvim objektom. “Uspeli smo da za godinu dana proširimmo saradnju na više od 30 srodnih udruženja, kako iz Kragujevca, tako i regiona. Svi korisnici imaju samo jednu obavezu, a to je da poštuju vrlo strog kućni red, a zauzvrat dobijaju stručnu podršku i sve sadržaje, jer grad Kragujevac redovno finansira “Iskru” koja je prvenstveno namenjena osobama sa invaliditetom. U planu je izgradnja još jednog objekta u blizini, koji će imati istu namenu, a čitav projekat gradnje je gotov, zaključio je Uraković.

“Grad Kragujevac posebnu pažnju poklanja kvalitetu i uslovima življenja osoba sa invaliditetom – rekao je Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti- Šest godina je prošlo od kada smo sa fondacijom Delta izgradili ovaj objekat u naselju Vašarište. Cilj je ispunjen, a to je ispunjeniji i kvalitetniji život osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Kragujevca, obzirom da u prethodnom periodu nije dovoljno urađeno po tom pitanju. Ovo nije sve, jer očekujemo nove investicije u nameri da život naših sugrađana sa hendikepom učinimo znatno sadržajnijim i boljim.

Pune kapacitete Iskre koristi više od 30 udruženja i organizacija osoba sa invaliditetom, a o sadržaju programa predstavio je Nebojša Jevremović, trener SPD Radnički. “Sa sigurnošću tvrdim da je ovo jedan od najmodernijih objekata u ovom delu Evrope. Svojim sadržajem je u potpunosti je prilagođen potrebama osoba sainvaliditetom. Pored paraolimpijskog programa, tu je i program specijalne Olimpijade. Korisnicima je na raspolaganju teretana, tereni za boćnje i stoni tenis, a u sklopu objekta postoje i stolovi za masažu, kao i kade koje služe za oporavak i rehabilitaciju nakon napornih treninga,” rekao je Jevremović.

“Iskra” je u Kragujevac došla zahvaljujući našem Ginisovom rekorderu, Goranu Nikoliću koji je za 55 uzastopnih dana istrčao 55 maratona kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Pored udruženja iz Kragujevca, proslavi šestog rođendana “Iskre” prisustvovali su i gosti iz Kruševca, Topole, Batočine, Rače i Knića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *