RAZGOVORI O MERAMA LOKALNE DEMOGRAFSKE POLITIKE

Kragujevac Srbija

Srbija je u demografskom smislu u silaznoj putanji i ta putanja je kao zaleđena staza, nestajemo velikom brzinom. To je dobilo dodatano ubrzanje pojavom korone. Tako je 2019. godine zabeleženo 37 000 ljudi manje, a prošle godine čak 55 000. Ove godine procenjuje se da će taj broj iznositi 60 000. U 2050. godini Srba neće biti više od četiri miliona, a svaki peti stanovnik je stariji od 65 godina, žena rađa prvi put u tridesetoj godini, prosečna starost je 44 godine, rekao je ministar za brigu o porodici i demografiju, Ratko Dmitrović prilikom boravka u Kragujevcu.

U traganju za efikasnim merama koje bi zaustavile negativan demografski trend u Srbiji, ministar Ratko Dmitrović, razgovarao je sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem o merama lokalne demografske politike. Sastanku su pored Gordane Damnjanović članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu prisustvovali Milka Simić direktorka PU „Nada Naumović“ i Vasilije Antić direktor Doma zdravlja.

U Srbiji nas ima sve manje i manje tako da smo, tokom sastanka, najveću pažnju posvetili populacionoj politici, istakao je gradonačelnik Dašić. Veliki je problem što godišnje gubimo grad veličine Loznice i ukoliko nastavimo ovim trendom mi ćemo 2050. godine preći granicu iza koje nema povratka. Razmenili smo iskustva o tome šta je sve moguće preduzeti i šta planira država u budućnosti ne bismo li sebe zaštitili kao narod. U  trenutku kada izgubite populaciju više nije bitna ni zemlja, ni teritorija, ako tu nema ko da živi.

Kragujevac je danas prezentovao šta sve preduzima na tom polju – od vidova pomoći za mlade roditelje, besplatnog prevoza za sve đake osnovnih i srednjih škola i starije od 65 godina, besplatnih udžbenika za polazak u prvi razred, subvencionisanje boravka dece do ekonomske cene u privatnim vrtićima, vantelesne oplodnje koju grad finansira od 2015. godine i trudimo se da sve te mere iz godine u godinu unapređujemo, kazao je Dašić.

Čuo sam stvari koje su ohrabrujuće što se tiče populacione politike na lokalu, istakao je Dmitrović. Međutim, Kragujevac i ostala mesta u kojima imamo primere dobre prakse ne mogu u kratkom vremenu da promene demografsku sliku koja je izuzetno teška.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *