IZBORI 2020 ilustracija RTV

RAVNOPRAVNE MOGUĆNOSTI IZBORA

Kragujevac Srbija

U nedelju, 21.juna u Srbiji se održavaju lokalni, parlamentarni I pokrajinski izbori. Osobe sa invaliditetom u invalidskim kolicima mogu proveriti da li je biračko mesto na kome glasaju pristupačno na internet stranici https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/3194/pristupacnost- -birackih-mesta.php.

Slepa, slabovida, nepisnema lica I osobe sa invaliditetom imaju pravo da na biračko mesto povedu pomagača koga sama izaberu. Pomagač će u toku glasanja pomoći osobi sa invaliditetom da obavi one radnje koje osoba sa invaliditetom nije u mogućnosti da obavi samostalno. Slepim osobama I osobama sa invaliditetom dozvoljeno je da na birališta dođu uz pomoć psa vodiča, pod već utvrđenim propisima.

Predviđena je mogućnost da osobe koje ne mogu da pišu koriste pečat, faksimil sa podacima o identitetu.

Stare, bolesne I nepokretne osobe mogu da glasaju u svojim domovima, ako najkasnije do 11 sati na dan glasanja podnesu zahtev radnom telu gradske uprave čiji je kontakt telefon istaknut na internet stranici Republičke izborne komisije. Radno telo će obavestiti birački odbor koji će formirati tročlanu komisiju koja će omogućiti glasanje kod kuće.

Za dokazivanje identiteta prilikom glasanja je neophodna lična karta ili pasoš, a zbog virusa Covid 19, preporuka je, posebno za osetljive grupe, stare I bolesne da koriste maske I primenjuju mere zaštite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *