RASPUST DEVET DANA, KOVID POTVRDE OBAVEZNE OD 20 SATI

Kragujevac Srbija Zdravlje

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa danas je doneo odluku o produženju važenja kovid propusnica. Nova mera stupa na snagu od narednog ponedeljka, 8. novembra.

Kovid propusnica će biti neophodna od 20 sati za sve one koji borave u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, kockarnica, kladionica i slot klubova. Kovid propusnice su bile potrebne od 22 sata do jedan sat posle ponoći.

„Uvođenje kovid propusnica na onim mestima gde se najviše prenose i gde se okupljaju mlađe osobe, iako je ograničena, imala je efekta na povećanje učestalosti vakcinacije prvom dozom, kažu u kriznom štabu koji je odlučio da vremenski period za ugostiteljske objekte budu duži, od 20 časova, s tim što će ugostiteljski objekti moći da rade 24 sata – ukoliko svi gosti imaju kovid propusnice posle 20 sati.

Kovid propusnice su neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru – restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, a nakon današnje sednice Kriznog štaba, od ponedeljka i u kockarnicama svakoga dana od 20 časa do kraja radnog vremena.

Zeleni kovid sertifikat ima kju-ar kod i objedinjuje potvrde i podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom kovidu 19, a da bi neko mogao da uđe u ugostiteljski objekat, odnosno da bi propusnica bila validna, neophodno je da sadrži najmanje jednu od sledećih stavki:

1) potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi vakcine ne stariji od 210 dana

2) potvrdu o negativnom pi-si-ar testu ne stariji od 72 sata

3) potvrdu o negativnom antigenskom testu ne stariji od 48 sati

4) potvrdu o preležanom kovidu 19 ne stariju od 210 dana

5) potvrdu o pozitivnom testu na IGG antitela urađen u državnoj laboratoriji, ne stariji od 90 dana.

Veliki broj inspektora kontrolisaće da li putnici u gradskom prevozu, kao mestu lakog prenosa zaraze nose maske.

 Jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola, biće od 8. do 12. novembra, tako da đaci neće ići u školu čitave naredne sedmice. Spajanjem vikenda i raspusta odmaraće 9 daana od 6. do 15. novembra

 Medicinski deo Kriznog štaba zalagao se i za zatvaranje na deset dana, ali taj predlog nije usvojen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *