RADIONICE KARAVANA KULTURE GOVORA

Kragujevac Srbija

U partnerskoj organizaciji Kancelarije za mlade grada Kragujevca i Udruženja „Izražajnost“, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, počele su dvodnevne edukativne radionice Karavana kulture govora ”Progovori da vidim ko si”.

Sa mladima od 15 do 30 godina u sali Skupštine grada radiće predavači diplomirani glumci Slobodan Roksandić, master komunikolog, Milan Bosiljčić i Marko Milovanović. Početku radionica prisustvovao je Stefan Jovanović pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom.

Veliko je zadovoljstvo da su mladi Kragujevca na mapi Udruženja ”Izražajnost” za održavanje edukativnih radionica. Ovakve aktivnosti su veoma važne za mlade uzrasta od 15 do 30 godina jer obrađuju teme koje će im pomoći da jasno iznesu svoje ideje i kažu tačno ono što misle, rekao je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika. Svedoci smo da ima nejasnoća u govoru i saopštavanju informacija i koliko puta se čuje nisam to mislio ili nisam to želeo da kažem, a veoma je važno za buduće zanimanje, posao koji budu radili napreduju onako kako treba jer u svim profesijama razvoj i napredak će, osim formalnog znanja stečenog na fakultetu, zavisiti i od načina na koje će to znanje prezentovati, istakao je on.

Radionicama pokušavamo da poboljšamo govorne navike učesnika, okrenuti smo mladima jer smo svedoci da danas dikciju, način govorenja,  usmeno izražavanje ne uče ni približno dovoljno, kaže Slobodan Roksandić, diplomirani glumac, master komunikolog i autor knjige ”Progovori da vidim ko si”. Tokom trajanja radionica učesnici dobiju jasan odgovor zašto je važno da radimo na razvoju usmenog izražavanja nezavisno od toga čime će se baviti. Rad na usmenom izražavanju potreban za sve a ne samo za one koji se bave profesionalno glasnim govorom. Ako im jedna ideja, rečenica ili vežba ostane i preispitaju sebe, mi smo već mnogo napravili, kaže jedan od predavača. Radionice su interaktivne, učesnici vežbaju, analiziraju sebe i druge. Knjige su korisne, daju dobar podsticaj ali dobar govornik se postaje u praksi, poručio je Roksandić.

Predstavnik udruženja i predavač na radionicama, glumac Milan Bosiljčić kaže da je udruženje nastalo  sa ciljem razvoja kulture govora prvenstveno kod prosvetnih radnika a zatim i kod dece i mladih. Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Udruženju je pre tri godine dalo podsticaj za pokretanje kampanje ”Negujmo srpski jezik” u okviru koje je Karavan kulture govora ”Progovori da vidim ko si” obišao više od 15 gradova u Srbiji i Republici Srpskoj. Cilj nam je da kultura govora kroz neke nove projekte i ideje, zaživi u gradu koji posetimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *