PROMENE USTAVA U OBLASTI PRAVOSUĐA

Kragujevac Srbija
  • Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo organizovao je danas u Kragujevcu Javno slušanje o promenama Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa.

Javnom slušanju koje je organizovano sedmi put u Srbiji prisussustvovali su ministarka pravde Maja Popović, predstavnici Venecijanske komisije, pravosuđa, strukovnih udruženja i stručne javnosti. Gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić rekao je da pribavljanje sugestija i mišljenja najšireg kruga zainteresovanih strana poseban značaj ima u Kragujevcu, jer je ovde, 1835.godine usvojen Sretenski Ustav, prvi Ustav Kneževine Srbije. Ovde je, podsetio je Dašić, 1807.godine osnovan i Magistrat, preteča suda Okruga kragujevačkog. On je rekao da je, Kragujevac dobio Palatu pravde, jedinstven infrastrukturni objekat u kome će biti smešteni svi pravosudni organi koji su godinama unazad radili na različitim adresama. To je još jedna od stvari koje Kragujevac čine regionalnim centrom, pored Univerziteta i Univerzitetskog Kliničkog centra kome gravitira preko dva miliona ljudi, istakao je Dašić.


Ministarka pavde, Maja Popović naglasila je da su promene predviđene kao aktivnost u akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23 koji je Vlada Srbije usvojila 2016. a revidirala 2020. godine. One su najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan od prioriteta EU, istakla je ministarka.
Posle sprovedene analize utvrđeno je da je neophodno promeniti odredbe Ustava u oblasti pravosuđa u cilju boljeg sprovođenja boljeg sistema predlaganja, izbora, premeštaja i prestanka funkcije sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i njihovih zamenika. To bi omogućilo da ulazak u pravosuđe bude zasnovano na objektivnim kriterijumima vrednovanja, pravičnim procedurama izbora, otvorenosti za sve kandidate odgovarajućih kvalifikacija i transparentnosti iz ugla opšte javnosti. Da i ovi pozitivni efekti bili ostvareni neophodno je da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca budu ojačani i preuzmu vodeće uloge u upravljanju, ali i veću odgovornost za odluke koje donose, objasnila je ministarka.


To bi omogućilo da ulazak u pravosuđe bude zasnovan na objektivnim kriterijumima vrednovanja, pravičnim procedurama izbora, otvorenosti za sve kandidate odgovarajućih kvalifikacija i transparentnosti.
Javnom slušanju prethodio je sastanak gradonačelnika Nikole Dašića i ministarke pravde Maje Popović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *