PRESTONICA KULTURE SRBIJE 2023. GODINE

Kragujevac Srbija Umetnost

Šansa da Kragujevac ponese titulu Prestonice kulture Srbije 2023.godine.

Koji grad ili opština će poneti titulu Prestojice kulture Srbije 2023.godine znaće se krajem septembra ili početkom oktobra, rekla je Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja otvarajući onlajn konferenciju posvećenu benefitima i razvojnim šansama ovog projekta. Konkurs je raspisan 7. maja, a prijave će se primati od 2.avgusta do 2.septembra.


Osnovni ciljevi programa Prestonica kulture Srbije su da se u lokalnoj samoupravi koja ponese tu titulu ojačaju ključni faktori kulturnog razvoja, podigne kvalitet kulturnog života, podstakne umetnički i turistički razvoj, ali i donošenje kulturne strategije kulturnog razvoja na lokalnom nivou, rekla je Gojković. Realizacijom ovih ciljeva u izabranoj lokalnoj samoupravi stvoriće se uslovi za rešavanje dugogodišnjih problema u oblasti kulture, kao i za unapređenje aktuelnih i osmišljavanje novih kulturnih sadržaja. Time će se dobiti dobra osnova za oživljavanje postojećih, pokretanje savremenih institucija kulture, ali i uključivanje građana u umetnički proces kreiranja i sprovođenja kulturnih politika na nivou lokalne zajednice.


Grad Kragujevac prepoznaje značaj konkursa i titule Prestonica kulture, nagasio je Nikola Dašić gradonačelnik Kragujevca, koji je učestvovao u radu konferencije. Takav konkurs znači podršku lokalnim samoupravama kada je u pitanju decentralizacija kulture. Ukopliko se ostvari kontinuitet, to će značiti ogroman iskorak za kulturu na državnom nivou jer će pokrenuti postojeće i doprineti osmišljavanju novih umetničkih programa tradicionalnih i savremenih formi. Grad Kragujevac kao privredni, obrazovni, zdravstveni, administrativni i sportski centar Šumadije posvećen je kulturi. Svom kulturno-istorijskom nasleđu, svojim pozorišnim i umetničkim festivalima, umetnicima, umetničkim školama i akademijama.


Grad Kragujevac kao univerzitetski centar u čijem sastavu se nalazi Filološko umetnički fakultet, Srednja muzička škola, Druga kragujevačk a gimnazija sa smerom za scensku i audio vizuelnu umetnost, velikim brojem udruženja građana registrovanih za obavljanje kulturne delatnosti i 11 ustanova kulture ima potencijal da razvija kulturnu scenu i na tome ćemo raditi i dalje, rekao je Dašić predstavljajući identitet i kapacitete Kragujevca.
Pre dve godine osnovan je Savet mreže ustanova kulture koji je profilisao mapu 25 kulturnih tradicionalnih manifestacija koji čine deo njegovog identiteta. Među njima su Veliki školski čas, Međunarodni salon antiratne karikature, Krafujevački festival antiratnog angažovanog i akademskog filma KRAF, Joakim fest, Joakimovi dani, Pozorični susreti učenika gimnazija Srbije, Arsenal fest, festival narodne muzike Dragiša Nedović i drugi.
Kragujevac je svojim kulturnim i istorijskim nasleđem i stvaralaštvom zapravo i definisan kao grad i bogatstvo koje poseduje u tom smislu predstavlja osnovicu našeg identiteta. Smatramo da bogata kulturno istorijska baština i čitav niz tradicionalnih manifestacija koje pozicioniraju naš grad na kulturnoj mapi Srbije, preporučuju Kragujevac za prestonicu kulture Srbije 2023.godine, poručio je Dašić.
Pored predstavnika gradova i opština Srbije, u radu konferencije učestvovali su Tanja Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, predsednica radne grupe, Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremenih umetnosti u Beogradu, Dubravka Đukanović, vd direktorka Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Marija Pavlović, vd direktorka UK “Parobrod”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *