PREMINUO GLUMAC MIRKO BABIĆ

Kragujevac Srbija Umetnost

Glumac Mirko Babić, prvak drame najstarijeg pozorišta u Srbiji, kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra, preminuo je u 72.godini posle duže teške bolesti.

Gledali smo ga kao Šekspirovog Kralja Lira, u Gogoljevom “Revizoru”, Mihailovićevim “Tikvama”, kao Čedu u Nušićevoj “Ministarki” i mnogim drugim ulogama. Šira javnost najviše ga pamti kao Dragojla u seriji “Selo gori, a baba se češlja”.

Mirko Babić je rođen u Kragujevcu 1948.godie. Sa diplomom beogradske Akademije za pozorište 1973. godine mogao je da bira pozorišne kuće, ali je odabrao scenu najstarijeg pozorišta u Srbiji i svoj rodni grad, Kragujevac. U dva mandata bio je upravnik Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu.

Nosilac je brojnih priznanja za svoj rad, među kojima je i statueta “Joakim Vujić”, ko­ju Knja­žev­sko-srp­ski te­a­tar do­de­lju­je za iz­u­ze­tan do­pri­nos po­zo­ri­šnoj umet­no­sti.

Takođe, no­si­lac je pri­zna­nja “Za­slu­žni gra­đa­nin gra­da Kra­gu­jev­ca”, naj­ve­ćem pri­zna­nju ko­je mo­že do­bi­ti je­dan Kra­gu­jev­ča­nin.

Srp­ska pra­vo­slav­na cr­kva ga je 2013. od­li­ko­va­la Or­de­nom Sve­tog Sa­ve dru­gog re­da.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *