PREMIJERA PREDSTAVE “JA OD JUTRA NISAM STAO”

Kragujevac Umetnost

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra večeras u 20 sati premijerno će izvesti predstavu “Ja od jutra nisam stao” po tekstu Une Vizek u režiji Slađane Kilibarde.
U predstavi igraju: Miloš Krstović, Dušan Stanikić, Čedomir Štajn, Nikola Milojević, Isidora Rajković i Sanja Matejić.
Pored režije, Slađana Kilibarda je zadužena i za adaptaciju teksta, vizuelni identitet i izbor muzike. Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, koreografiju Sandra Paunovski, a dizajn svetla Radomir Stamenković. Asistent režije je Marija Rakočević, a muzički saradnik Dragoslav Tanasković Trnda.

Una Vizek, rođena 1976. godine u Zagrebu. Diplomirala je i magistrirala telekomunikacije na FER-u. Od 2000. godine do danas radi u Erikson Nikola Tesla kao inženjer telekomunikacija i sve to vreme se intenzivno bavi pozorištem.
Pozorištem se počinje baviti 2000. godine,prvenstveno kroz savremeni ples koji je učila na brojnim radionicama u Hrvatskoj i inostranstvu. Bila je izvođač, autor ili koautor na desetak plesnih predstava.
Od 2010. počinje pisati pozorišne tekstove. Do sada je napisala šest celovečernjih drama.

Praizvedba teksta Ja od jutra nisam stao bila je u pozorištu Kerempuh u Zagrebu u martu 2019. godine u režiji Nane Šojlev, a prva međunarodna premijera u HNK Mostar 2021. godine u režiji Dražena Krešića.
Obe inscenacije dobile su nagrade na festivalima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Reč pisca
“Kad pričamo o problemima, uvijek pričamo iz vlastite perspektive. No, svijet iz žablje i ptičje perspektive ne izgleda ni slično, zar ne? Zato nam se često čini da pričamo drugim jezicima. Odavno se zna – da bismo shvatili tuđe stajalište trebamo stati na tuđe mjesto. Tek promjenom, zamjenom, preokretanjem vrijednosti, prava i odnosa moći, možemo naslutiti to tuđe mjesto i razmisliti kako je biti onaj drugi. Što god da vidimo, gledajući naopačke, sigurno neće biti isto kao što gledamo inače. No, jedno će se, nadam se, vidjeti iz svakog ugla – bio netko muškarac ili žena, lav ili tigar, ptica ili žaba – moć je svima jednako mila, i kad je se jednom dočepaju, ne puštaju je lako, jer lako se na moć naviknuti”.
Una Vizek


Rediteljka Slađana Kilibarda je već poznata kragujevačkoj publici po predstavama ”Moje bivše, moji bivši“ D. C. Džeksona i „Ko nema u vugla, gugla“ Petre Cicvarić.
Reprizna izvođenja predstave “Ja od jutra nisam stao” su 09., 11. i 27. novembra od 20 časova.
Fotografija: Nikola Miljković,Foto-manipulacija: Jelena Miljković,Dizajn: Milena Vučković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *