POTREBNO JOŠ JEDNO VOZILO ZA PREVOZ OSOBA SA INVALIDITETOM

Humanitarne akcije i NVO Kragujevac Srbija

Osobe sa invaliditetom koje se teško kreću i koriste razna pomagala za hodanje ili su u kolicima, još od 2008. godine imaju mogućnost da redovno koriste prevoz kombijem, koji ima hidrauličnu rampu i prilagođen je ovim korisnicima. Međutim, za tridesetak osoba sa invaliditetom jedno vozilo više nije dovoljno da zadovolji njihove potrebe.

Ovom prilikom treba podsetiti da je stari kombi pre pet godina zamenjen novim, a nabavku ovog namenskog vozila grad je platio 40.000 evra i tako pomogao osobama sa invaliditetom da reše problem prevoza. Danas taj jedan kombi ne stiže da odveze sve korisnike na željeno mesto na vreme, pa zbog toga kragujevačka udruženja nameravaju da se još jednom obrate za pomoć gradskoj upravi da pomogne da se obezbedi još jedno vozilo sa hidrauličnom rampom.

“U gradu je puno društveno aktivnih i angažovanih mladih ljudi, osoba sa invaliditetom i puno dece koja idu u školu i ona imaju prednost pri korišćenju kombija. Prevoz se, inače, koristi za gradske vožnje, odlazak do lekara, na sportske aktivnosti i razna dešavanja po gradu”, kaže Biljana Radovanović iz Udruženja „Egal”. 

Ona napominje da njen sin Vlada koristi kombi prevoz četiri puta nedeljno da se odveze do Maršića, gde se nalazi udruženje „Sveti Vasilije“.

Prevoz je besplatan, bezbedan i omogućava Vladi da bude aktivan član zajednice. Nije zatvoren u stanu, ima svoje prijatelje, učestvuje na raznim dešavanjima i tako poboljšava svoje mentalno zdravlje, a time olakšava i porodici da normalno funkcioniše.

“Moj sin ima težak oblik epilepsije i hemiparezu leve strane tela, nestabilan je i sme da se kreće samo uz nečiju pomoć ili nadzor. Nije pohađao školu i druženje je od presudnog značaja za njegovo mentalno zdravlje. Na ovaj način njegov život je kvalitetniji, ali i život cele naše porodice. Mi mislimo da bi još jedan kombi mnogo značio, jer bi više osoba sa invaliditetom moglo da se  uključi u svakodnevni život u zajednici, a njihovim porodicama bi bilo omogućeno da poboljša kvalitet zivota”, kaže Vladina mama.

Inače, oni kojima je potreban prevoz treba dan ranije da zakažu vožnju, a kombi će biti na naznačenoj adresi u dogovoreno vreme. Za vozače kombija Slobodana i Jovicu taj posao nije samo upravljanje vozilom. Oni su dobro obučeni za pomoć osobama sa različitim vrstama invaliditeta, predani su i pažljivi. Pravi su prijatelji koji imaju sluha za sve situacije i učestvuju u rešavanju problema svojih putnika – spuštaju rampu, pomognu im da uđu u vozilo i da se smeste i trude se da što bezbednije stignu.

Roditelji dece koja koriste ovo vozilo kažu da su vozači prezauzeti terminima i smena im je naporna, jer se maksimalno trude da svakog od korisnika sačekaju, smeste i bezbedno odvezu do željene destinacije. Njihov trud, briga i posvećenost od velike su pomoći korisnicima, ali i njihovim roditeljima i starateljima jer su sigurni da su im deca bezbedna i u sigurnim rukama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *