NOVE EPIDEMIOLOŠKE MERE U KRAGUJEVCU

Kragujevac Srbija Zdravlje

Nove mere u Kragujevcu zbog povećanog broja zaraženih Imajući u vidu konstantan porast broja pregleda i novoobolelih na dnevnomnivou, odlukom Štaba za vanredne situacije, od ponedeljka 13. septembra u funkciju se ponovo stavlja kovid respiratorna ambulanta u okviru Zavoda zazdravstvenu zaštitu radnika Zastava, rečeno je na konferenciji za medije održanoj nakon sednice Štaba.

Takva odluka doneta je ne samo zbog preopterećenosti kovid ambulante u zgradi ATD – a, gde je broj pregleda preko 700 na dnevnom nivou, nego i zbog pristupačnosti odnosno skraćenja dužine čekanja na pregled. Druga mera koja stupa na snagu, takođe od ponedeljka, je rigorozna kontrola primene protivepidemijskih mera.Od ponedeljka 13. septembra, odlukom Tima za praćenje i kooridinisanje primene preventivnih mera, svih devet srednjih škola prelazi na onlajn nastavu, dok će se u sedmom i osmom razredu svih osnovnih škola primenjivati kombinovani model. U okviru četvrtog talasa, od 1. avgusta imamo konstantan porast obolelih nadnevnom nivou što ukazuje na ozbiljnost i težinu epidemije, kazao je Predrag Delić iz Insituta za javno zdravlje. Nismo dostigli pik, ali se nalazimo u uzlaznom delu pandemijske krive. U ovom trenutku imamo 204 učenika pozitivnih na korona virus, od čega 194 u srednjim školama.

Koronu nismo pobedili, poručila je Gordana Damnjanović članica Gradskogveća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu zadužena za primenu protivepidemijskih mera. Od pregledanih svaki treći je pozitivan među odraslom populacijom, kao i svako drugo dete. U Univerzitetskom kliničkom centru hospitalizovano je 140 pacijenta od kojih je 10 na respiratoru. Jedini izlaz je vakcinacija koja mora da bude brža i sveobuhvatnija.

Prvu dozu primilo je 78 000 sugrađana, potpuno je imunizovano 75 000, a treću dozu primilo je 10 000 Kragujevčana, što nije dovoljno za postizanje kompletnog imuniteta. Odluka o vanrednoj situaciji donosi se na osnovu broja zaraženih, težine kliničke slike i popunjenosti kapaciteta u Univerzitetskom kliničkom centru. U ovom trenutku nalazimo se u umernoj zoni tako da za početak krećemo sa rigoroznom kontrolom primene protivepidemijskih mera, koje nijednog trenutka nisu ukidane od strane Republičkog kriznog štaba. Porednošenja maske u zatvorenom prostoru, poštovanja distance od dva metra i pojačane higijene, podsetila je Damnjanović, to je distanca u ugostiteljskim objektima od 4 metra između stolova, dezobarijera i obaveštenje o obavezi nošenja maske i broja ljudi koji u odnosu na kvadraturu može da boravi u tom prostoru.U kontroli primene protivepidemijskih mera učestvuju svi raspoloživi kapaciteti – 18 komunalnih milicionara, 8 komunalnih isnpektora, 5 inspektora za saobraćaj i puteve, 3 turistička i jedan inspektor za saobraćaj, zato što se kontrolišu ugostiteljski objekti, sale za izdavanje, skupovi na otvorenom i zatvorenom, pijace, javni gradski i taksi prevoz, veliki tržni centri i trgovinski lanci, prodavnice i uslužne delatnosti. Radno vreme organizovano je u tri smene od 7,00 ujutru do 4,00 sata narednog dana. Inače, od 2. septembra prošle godine do danas, rekla je Miroslava Petrović iz Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju, obavljeno je 35 000 inspekcijskih nadzora i izrečeno 190 mera prema prekršiocim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *