PODRŠKA ZA ŽIVOT U ZAJEDNICI

Kragujevac Srbija

Projekat “Podrška osobama sa autizmom za život u zajednici” namenjen osobama sa autizmom uspešno se završava ovog vikenda.

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom u partnerstvu sa Udruženjem za pomoć deci I mladima sa smetnjama u razvoju -Sveti Vasilije Veliki iz Kragujevca, organizovali su za mlade osobe sa autizmom, starije od 15 godina sedam ciklusa pripreme za socijalizaciju I kasnije osamostaljivanje uz podršku. Projekat je organizovan u okviru regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu(ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP). Realizacija projekta je počela polovinom septembra prošle godine u parohijskom domu Crkve Sveti Vasilije Veliki u Maršiću.

Danijela Nešović, predsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom i dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zadravstvenu i socijalnuzaštitu
na završnoj radionici

Cilj ovog projekta je osamostaljjivanje I socijalizacija osoba sa autizmom, izdvajanje iz biološke porodice, da deca provedu jedan vikend na ovom lepom mestu I da porodica dobije malo slobodnog vremena da može da završi neke svoje osnovne potrebe koje preko nedelje ne može, a da boravak ovde deci bude osposobljavanje za neko buduće stanovanje uz podršku, kada biološke porodice više ne bude, kaže Danijela Nešović predsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom. Ona je dodala da je ovo poslednji od sedam predviđenih I sprovedenih programa. Realizacija projekta počela je u septembru, a najveći deo projekta realizovan je u oktobru I novembru prošle godine. Predviđeno je da se projekat završi do 15. maja 2020. ali je zbog kompletne situacije u Srbiji izazvane Covidom 19 bio prekinut. Nastavljen je uz sve potrebne mere zaštite I ovog vikenda završimo kompletan projekat, kaže Danijela Nešović.

Angažman terapeuta u ovom projektu sastoji se u pružanju kompletne podrške osobama sa autizmom koja može biti različitog intenziteta, od verbalne instrukcije do potpune fizičke asistencije, kaže defektolog oligofrenolog Ana Marinković. Ona kaže da je cilj projekta što veća samostalnost osobe sa autizmom I zato se ovde pruža podrška usmerena na obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosi: lične higijene, higijene prostora, pripremu obroka, rasklanjanje I pranje sudova I sve što je običnim osobama jednostavno a njima predstavlja poteškoće. Organizovane su I inkluzivne kreativne radionice sa đacima škole “19.oktobar” koja se nalazi preko puta crkve. Na tim radionicama nastale su zaminljive šolje, saksije, torbice od platna.. Realizovano je I studijsko putovanje do Šapca i poseta Fondaciji “Veliko srce”odakle su doneli nova znanja I iskustva u radu sa decom sa autizmom. Takođe, ovaj projekat pratilo je štampanje biltena o svim aktivnostima na projektu.

Dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravenu i socijalnu zaštitu

Dr Gordana Damnjanović, članica gradskog veća za zdravstvenu I socijalnu zaštitu istakla je da je Reload veliki evropski projekat UNDP-a koji se u zemljama Zapadnog Balkana razvija drugu godinu zaredom, a grad Kragujevac je imao priliku da za to vreme dobije finansijska sredstva podrške – u prvoj godini to je bilo 70.000 evra, u drugoj godini 120.000 evra, sa učešćem I participacijom grada sa oko 130.000 evra, po metodologiji EU, sa transparentnim finansiranjem I uz učešće civilnog sektora brojna udruženja su dobila podršku.

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom, koje brine o porodicama koje imaju decu iz autističnog spektra je razvilo jednu novu, inovativnu socijalnu uslugu kroz ovaj projekat, a to je bio kamp životnih veština, a sada je osposobljavanje mladih za samostalni život nakon nestanka biološke porodice.

Grad Kragujevac planira sa UNOPS-om do kraja godine da konkuriše takođe na jednom velikom, evropskom projektu koji je vezan za stanovanje uz podršku. U okviru tog projekta bi bilo obezbeđeno oko 40 stambenih jedinica za stanovanje uz podršku. Suština je pomoći porodici, osnažiti je I očuvati, a zatim pomoći ne samo deci sa autizmom I njihovim porodicama, već I osobama sa invaliditetom, ženama žrtvama nasilja I mladim osobama koje izlaze iz hraniteljskih porodica. Ideja je, uz strateška dokumenta, Strategiju socijalnog razvoja I Lokalni akioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom. Kroz projekat će biti podržano 39 mladih osoba starosti od 12 do 39 godina da se pripreme za samostalni život uz podršku. To je upravo ta karika koju grad kroz strateška dokumenta, kroz lokalne akcione planove, osluškujući potrebe udruženja osoba sa invaliditetom planira, razvija I uz njihovu podršku I saradnju realizuje, naglasila je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *