PLATFORME ZA PRISTUP MORU OSOBAMA SA INVALIDITETOM U KOLICIMA

Crna Gora Kragujevac Srbija Turizam

Slovenka plaža u Budvi ima obezbeđen pristup moru za osobe sa invaliditetom.

Platforma je napravljena pre četiri godine u potpunosti u skladu sa međunarodnim standardima i Pravilnikom o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekta za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom u kolicima, navode iz morskog dobra.

Foto Savez udruženja paraplegičara CG


Javno preduzeće Morsko dobro u saradnji sa Savezom udruženja paraplegičara Crne Gore izgradili su ovakve rampe u Baru, Tivtu, Kotoru, Igalu, Buljaricama, Bečićima i Ulcinju.

Foto Savez udruženja paraplegičara CG

Rampe za ulaz u vodu su montažno-demontažnog tipa, napravljene su od drveta „sibirski ariš“, koje je posebno odabrano jer je jedina vrsta drveta koje je neklizajuće.


Dogovoreno je sa zakupcima plaža da oni prilagode prilaz od trotoara ili parkinga do rampe za ulaz u more.
Predstavnici Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore ukazali da, i pored dobre volje i uloženih sredstava, plaže, nažalost, nisu dovoljno pristupačne i bezbedne za osobe s invaliditetom zbog nedostatak koje su predočili.

Foto Savez udruženja paraplegičara CG

Prostor od trotora do rampe je manje ili više nepristupačan. Montažna rampa i plato za sunčanje rađeni su na identičan način na svakoj plaži.Eventualni ulazak u more sa postojećih rampi ugrozio njihovu bezbijednost zbog nedovoljne dubine vode.

Na kraju leta, i rampe su postale nepristupačne za teško pokretne osobe. More je tokom prve oluje izbacilo velike količine peska i kamenja na stazu, tako da platforma u Budvi završava ovogodišnju sezonu. Za sledeće leto sve će ponovo biti očišćeno i sređeno za nove goste, osobe sa invaliditetom u kolicima kojima će većina ustanova i drugih prostora biti dostupna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *