OZVANIČENA SARADNJA KRAGUJEVCA I RUSKOG DOMA U BEOGRADU

Kragujevac Srbija Svet

Konvencijom koju su potpisali gradonačelnik Nikola Dašić i direktor Ruskog centra za nauku i kulturu Jevgenij Aleksandrovič Baranov, u prisustvu predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića i člana Gradskog veća za kulturu Miljana Bjeletića, ozvaničena je saradnja između grada Kragujevca i Ruskog doma u Beogradu.

Potpisivanjem ovog dokumenta nastavljamo da održavamo dobre odnose sa ruskim narodom, istakao je gradonačelnik Dašić. Mi već imamo dugu tradiciju saradnje na poljima obrazovanja, kulture i nauke, ali želimo da bude sadržajnija, bogatija i vidljivija. Tako je 1988. godine osnovana i NVO Škola mira iz koje se kasnije iznedrio kragujevački Centar za mlade. Pre nekoliko godina taj Centar je započeo projekat Srpsko ruski most kulture, a u maju prošle godine u okviru Narodne biblioteke Vuk Kradžić počeo je sa radom i Ruski kutak. To su polja na kojima možemo znatno da doprinesemo jedni drugima, kao narodi koji imaju značajnu povezanost kroz istoriju, poručio je Dašić.

Naše narode povezuje tragična istorija, naročito u Drugom svetskom ratu, koja je za mene kao čoveka veoma bitna, rekao je Jevgenije Aleksandrovič Baranov direktor Ruskog centra za nauku i kulturu, koji je pre toga 25 godina radio kao dopisnik ruske državne televizije. Kragujevac je veliki grad, pun aktivnosti, te stoga želimo da ovdašnjem stanovništvu pokažemo rusku kulturu i naše mogućnosti.

Prema rečima Miljana Bjeletića člana Gradskog veća za kulturu ova Konvencija predviđa mogućnost dvosmerne saradnje. Naša inicijativa je da ljubiteljima ruske kulture i umetnosti u Beogradu približimo naše domete, koji zavređuju pažnju i šire javnosti. S nestrpljenjem iščekujemo i ruske umetnike iz različitih oblasti umetničkog stvaralaštva. Saradnja može da se zasniva, proširuje i učvršćuje i na drugim poljima, kao što su obrazovanje, nauka itd. Rusija je zemlja izuzetno bogate kulture i tradicije, kojoj želimo da na ovaj način otvorimo vrata, kako bi zauzela važniju ulogu i na našem podneblju. Verujem, istakao je Bjeletić, da će u narednom periodu naša publika imati priliku da uživa u kvalitetnim programima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *