OTVORENA IZLOŽBA 21. MEĐUNARODNOG SALONA ANTIRATNE KARIKATURE

Kragujevac Srbija Svet

Otvaranjem izložbe 21. Međunarodnog Salona antiratne karikature „Kragujevac 2021“ Spomen park „Kragujevački oktobar“, počeo je program  obeležavanja Oktobarskih svečanosti koje su ove godine posvećene osamdesetogodišnjici stradanja Kragujevčana 19. 20. i 21. oktobra 1941.godine.

Od pristiglih blizu 1000 radova međunarodni žiri selektovao je 80 koji će, uključujući i nagrađene, naredne tri nedelje biti izloženi u Muzeju „21. oktobar“. Pokrovitelj Međunarodnog Salona antiratne karikature je grad Kragujevac.

U ime svih srpskih žrtava fašizma, Kragujevac neguje kulturu sećanja nizom antiratnih manifestacija i o tome govorimo glasno, kazao je u svom obraćanju Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu na svečanom otvaranju 21. izložbe. Generacije su ostavile i iznedrile čitav niz antiratnih programa ostavljajući iza sebe svojevrsni kulturni testament, obavezujući sve buduće generacije da ne idu putem zaborava, već putem sećanja. Pored Velikog školskog časa, „Oktoh-a“, podsetio je, jedan od tih važnih događaja je Međunarodni Salon antiratne karikature, čija univerzalnosg karaktera okuplja autore iz čitavog sveta koji svojim karikaturama šalju poruke čitljive svim ljudima bez obzira na veru, naciju, obrazovanje i jezik. Poruke koje nose ova dela razotkrivaju rat u svojoj protivurečnosti, karikiranju, podsmevaju se njegovom besmislu. Salon je uspeo da spoji dve, možda naizgled nespojive teme – rat i humor čime je svoju misiju ostvario, kao snažan mirovni program. Njegovi osnivači su pre 40 godina išli korak ispred vremena, i njihova ideja 40 godina posle živi dahom nade da se istorija više ne ponovi, poručio je Bjeletić. On se zahvalio svim učesnicima Salona antiratne karikature, čija je brojnost od skoro 1000, ove godine, kako je istakao, još jedan pokazatelj da je Salon jedan od najboljih umetničkih događaja ove forme. On je uputio zahvalnost gradovima pobratimima koji obezbeđuju nagrade za najbolje ali i Spomen parku „Kragujevački oktobar“ što decenijama baštini tradicije, ostavlja ih u amanet a uspeva da iznedri i nove. Glas Spomen parka i ovog oktobra čuje se glasnije nego prethodnih godina i dopire do svih kontinenata. Eventualno ćutanje bilo bi glasnije od zločina u Kragujevcu, što bi bio poraz za sve nas i za naše društvo, poručio je Bjeletić.

Miodrag Stoilović

Kada smo otvarali prvi Međunarodni Salon antiratne karikature u svetu su bila dva značajna rata sovjetsko – avganistanski i prvi Zalivski rat. Od te godine do danas u svetu je bilo 40 ratova, kazao je Miodrag Stojilović, predsednik Saveta Međunarodnog Salona antiratne karikature. Umesto da nestaje potreba za ovom i sličnim manifestacijama, ona je sve veća. Svet je mnogo drugačiji u odnosu na onaj kada smo ovu priču započinjali. O tome svedoče i radovi koji prate i taj trend, ali je na njima sačuvan visok umetnički kvalitet i ozbiljna likovnost koja je na najvišem nivou sve ove godine kazao je Stojilović. On je izrazio zadovoljstvo što je Salon, uprkos svim problemima koji traju, uspeo da animira veliki broj gradova prijatelja Kragujevca, koji dodeljujući nagradu, pridružuju svoj glas borbi protiv rata i nasilja.

Ove godine navršava se 40 godina od organizovanja prvog Salona 1981. godine i bez obzira na pandemiju, cilj nam je bio da, uz poštovanje protivepidemijskih mera, tradiciju ne prekidamo i organuzujemo konkurs, izložbu i dodelu nagrada, koja će biti upriličena tradicionalno 20. oktobra u okviru manifestacije „Bdenje“, kazala je Marijana Stanković direktorka Spomen parka “Kragujevački oktobar“. Ona se zahvalila gradovima Pitešti, Bjelsko Bjala, Bidgošč, Siren, Karara i Ingolštat – prijateljima i pobratimima Kragujevca, Međunarodnoj asocijaciji gradova „Vesnika mira“, koji su donirali nagrade za najbolje autore i gradu Kragujevcu. U znaku nastavka negovanja kulture sećanja prema žrtvama, ove godine kada obeležavmo i 80 godina od streljanja Kragujevčana, cilj nam je bio, dodala je Stanković da prikažemo sve segmente naše delatnosti za koje postoje decenije rezultata i angažujemo sve oblasti kulture i umetnosti kako bi organizovali događaje koje do sada nismo.

Program obeležavanja Oktobarskih svečanosti, Spomen park nastavio je danas promocijom Fotomonografije, autora Nikole Govedarice, kustosa Muzeja „21.oktobar“ koja sadrži bogatu foto-dokumentaciju ove kragujevačke ustanove kulture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *