OSAM DECENIJA KRAGUJEVAČKOG OKTOBRA

Kragujevac Srbija

Kragujevac ovog oktobra različitim programima i manifestacijama obeležava osam decenija od masovnog streljanja u Šumaricama 1941.godine.

Gradsko veće utvrdilo je Program Oktobarskih svečanosti, a pored već tradicionalnih manifestacija kao što su Muzičke svečanosti Oktobru hododarje, Joakimfest, Bdenje, Moleban i Veliki školski čas, na kome će biti izvedena poema „Crni dan“ Duška Radovića, ovogodišnji program donosi niz koncerata, izložbi, tribina i promocija knjiga.

Oktobarske muzičke svečanosti OKTOH i Joakimfest počele su u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji odnosno Knjaževsko – srpskom teatru. Na prvom koncertu u okviru OKTOH – a nastupio je Kragujevački simfonijski orkestar i Opera Nova, dok je Međunarodni pozorišni festival otvorila predstava “Upotreba čoveka” po romanu Aleksandra Tišme,  Novog tvrđava teatra, Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, Grad teatra Budva i East West Centra iz Sarajeva.

U ponedeljak 18. oktobra u Muzeju „21. oktobar“  u 18 sati biće otvorena izložba originalnih poruka iz zbirke tog muzeja i multimedijalnog segmenta stalne postavke. U sredu 20. oktobra u okviru manifestacije „Bdenje“ svečano će biti uručene nagrade i diplome nagrađenim karikaturistima Međunarodnog salona antiratne karikature koji ove godine obeležava četiri decenije od osnivanja.

U okiru programa predviđen je naučni skup Srbija 1941. godine i filmske radionice posvećene filmovima sa tematikom stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu. Programom su predviđene i brojne izložbe, među kojima i izložba Muzeja odbrane Moskve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *