OKTOBARSKI ZDRAVSTVENI DANI

Kragujevac Srbija Zdravlje

Uoktobru Kragujevac, četvrti makroregionalni centar Srbije svetu šalje dve poruke, poruke mira i besmisla rata a tradicionalni Oktobarski zdravstveni dani šalju poruku ujedinjenja svih zdravstvenih radnika u borbi protiv pandemije korona virusa i da život mora da pobedi, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu prilikom otvaranja ovogodišnjih Oktobarskih zdravstvenih dana i pozvala sve učesnike da minutom ćutanja odaju počast kolegama koji su izgubili bitku u borbi protiv bolesti Kovid-19.

U organizaciji Srpskog lekarskog društva Okružne podružnice Kragujevac kongres je okupio članove i preko 80 predavača iz zemlje i inostranstva, zdravstvene i naučne radnike da prenesu svoja znanja i iskustva u lečenju pacijenata obolelih od SarsKoV-2 virusa. Zdravstveni radnici su ponos i dika grada Kragujevca kao i sve njihove kolege iz čitave Srbije, regiona i sveta koji su zajedno sa najvišim zdravstvenim institucijama i državnicima na istom kursu očuvanja života a prvi korak u tome jeste imunizacija, poručila je dr Damnjanović, članica Gradskog veća.

Za Ministarstvo zdravlja RS veliki značaj ima uvezanost i rad regionalnih udruženja, rekao je doc. dr Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i istakao da podružnica Kragujevac tradicionalnim okupljanjem domaćih i internacionalnih stručnjaka iz oblasti zdravstva iz godine u godinu pravi korak dalje u svemu tome.

U Kragujevcu su se po 46. put sastali članovi Srpskog lekarskog društva i drugi zdravstveni i naučni radnici iz zemlje i regiona radi unapređenja znanja, veština i stavova u skladu sa savremenim stremljenjima u medicini. Tema ovogodišnjeg dvodnevnog kongresa nametnuta je epidemijom korona virusa i bolesti Kovid-19.

Godina za nama je veoma teška za zdravstvene radnike, to  je godina iskušenja struke, nauke, ljudskosti, iskustva i znanja u lečenju pacijenata obolelih od virusa SarsKoV-2. Oktobarski zdravstveni dani jesu dobro mesto za razmenu iskustva u preventivi, dijagnostici i lečenju pacijenta obolelih od ovog virusa, rekao je dr Ranko Golijanin, predsednik Srpskog lekarskog društva Okružne podružnice Kragujevac. Preko 80 predavača iz zemlje i inostranstva tokom dva dana kongresa predstaviće svoja iskustva iz ove oblasti. Siguran sam da ćemo ove godine uspeti da zajednički dođemo do zaključka i pomognemo obolelima ali sa jednom polaznom tačkom a to je vakcinacija, istakao je predsednik dr Golijanin i dodao da i u teškim vremenima Podružnica Kragujevac obeležava značajne jubileje – 60 godina postojanja Medicinskiog časopisa, 55 godina izdavaštva i 10 godina njegovog elektronskog izdanja.

Prema rečima organizatora ovogodišnji skup upriličen je u skladu sa protivepidemiološkim merama ali je dostupan i online za prijavljene učesnike. Organizaciju skupa podržao je Grad Kragujevac, Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, UKC Kragujevac, Regionalna lekarska komora za zapadnu i centralnu Srbiju, Institut za javno zdravlje Kragujevac, Dom zdravlja, Zavod za stomatologiju, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Apotekarska ustanova, ZZZR Zastava, RFZO Filijala Kragujevac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *