OKRUŽNI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Kragujevac Srbija

Na trećoj redovnoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga, razmatran je  Izveštaj o stanju pandemije virusa Kovid-19 na području Šumadijskog upravnog okruga.

U Univerzitetskom kliničkom centru postoji ukupno 1118 postelja, od čega je trećina opredeljena za kovid sistem. Procenat popunjenosti ovih kapaciteta je 65%. Međutim, kapaciteti intenzivne nege popunjeni su preko 90% .

Prema rečima Slobodana Milisavljevića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra, u kovid sistemu je zbrinuto 229 pacijenata.

Veliki broj pacijenata je u teškom stanju, na intenzivnoj nezi, tako da trenutno imamo 19 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, 5 pacijenata na neinvazivnoj i čak 30% pacijenata na high flow ventilaciji. Što se tiče dnevnih prijema, u poslednjih petnaestak dana, imamo 20-30 prijema dnevno od kojih je 60-70% nevakcinisano, dok je broj otpusta znatno manji. Infektivna klinika je prvi trijažni centar UKC koji trpi najveći pritisak. Dnevno se obavi po 100-120 pregleda u ovoj ambulanti – kaže Milisavljević.

Dragan Vasiljević, direktor Institutaza javno zdravlje istakao je da je u periodu 18-25. oktobra, na teritoriji Šumadijskog okruga broj potvrđenih slučajeva među učenicima  127. Broj odeljenja u kojima je primenjen kombinovani model nastave je 19, u Kragujevcu 13. Broj odeljenja u  kojima je primenjena nastava na daljinu je 2. Broj potvrđenih slučajeva među nastavnim osobljem je 25 na teritoriji okruga, od čega u Kragujevcu 17. Što se tiče srednjih škola, broj potvrđenih slučajeva mrđu učenicima je 131, od čega u Kragujevcu 112. Broj odeljenja u kojima je primenjena nastava na daljinu je 2, i to u Kragujevcu. Broj potvrđenih slučajeva među nastavnim osobljem je 27, od čega u Kragujevcu 25.

Kada je reč o vakcinaciji, uzimajući u obzir celokupnu populaciju, ukupno je na teritoriji Šumadijskog okruga vakcinisano 42% prvom dozom, 40% drugom dozom, 13,5% trećom dozom. Kada su u pitanju punoletni građani, prvom dozom je vakcinisano 47%, drugom dozom 45,3%, trećom dozom 15,3%.

Kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu, a nalaze se u nekom od ugostiteljskih objekata počelo je sinoć od 22 sata,   u skladu sa odlukom Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa,

Za nevakcinisane je neophodan PCR ili antigenski test urađen u nekoj od državnih laboratorija.

Posedovanje kovid propusnica obavezno je za ulazak u restorane, kafiće, barove i slučne objekte od 22 sata.

Nenad Milošević, komadant Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu obavestio je članove štaba o organizaciji i sprovođenju vežbe „Sistem 2021“. Reč je o operativno-taktičkoj vežbi subjekata sistema zaštite i spasavanja koja bi bila izvedena u cilju provere funkcionisanja sistema za smanjenje rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama u RS koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije na teritoriji 24 upravna okruga, u 22 grada i 17 opština.

Zamišljeni scenario za grad Kragujevac je reagovanje u situaciji nakon zemljotresa koji je pogodio grad. Vežbom će biti obuhvaćeno pet sektora rada, na pet lokacija. U pripremu i organizovanje vežbe uključen je veliki broj institucija i organizacija: Grad Kragujevac, Sektor za vanredne situacije i Uprava za vanredne situacije Kragujevac, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, GO Crvenog krsta Kragujevac, PU Kragujevac, JKP „Vodovod i kanalizacija“, JKP „Šumadija“, Dom za učenike srednjih škola „Artem“, Ronilački klub „Koral“, Dom zdravlja, Institut za javno zdravlje, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kragujevac, Vulović transport, Radio-televizija Kragujevac – rekao je Milošević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *