OBNOVLJENA PETROVA VODENICA U GROŠNICI

Kragujevac Srbija

Otvorena Petrova vodenica u Grošnici, mesto antifašističkog ustanka u Srbiji pre 80 godina.

Otvaranjem obnovljene Petrove vodenice u Grošnici i stalne izložbene postavke, u Kragujevcu je obeleženo 80 godina od antifašističkog ustanka u Srbiji. Na Petrovdan 1941. godine tu je održan sastanak Okružnog komiteta KPJ i formiran Kragujevački partizanski odred.

To su važne istorijske činjenice, koje stalno moramo da ponavljamo, istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Nikola Dašić. 80 godina je dug vremenski period. Živih svedoka je sve manje. Zbog njihove odluke da se suprotstave fašizmu po cenu svog života, mi moramo da negujemo sećanje na te ljude i događaje. To je jedini ispravan put u budućnost. Za nas i za naše potomke. Za našu decu.
Oni moraju da znaju ko su i kakvi su im koreni. Koliko je bila skupa sloboda u Drugom svetskom ratu. Gde su grobovi i masovne grobnice. Ko je to učinio i zašto. Naša zemlja je više puta bila na meti agresora. Gospodari rata i pored svoje prividne nadmoći, gubili su bitke na ovim našim prostorima.


Duh koji postoji među nama je nepobediv. U Kragujevačkom partizanskom odredu bilo je i 27 Palilulaca – Roma što pokazuje da su Kragujevčani bili jednoglasni u tome da se pruži otpor fašizmu i to je nešto čime treba da se ponosimo i da baštinimo tu tradiciju, poručio je Dašić.
Svima koju su položili živote za slobodu dugujemo zahvalnost, jer su nama – njihovim potomcima, utrli put života u miru, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević. Ona je istakla da je Republika Srbija posvećena i opredeljena principima antifašizma, slobodarstva i rodoljublja i da mi danas, kao i generacije posle nas, nikada ne smemo zaboraviti cenu slobode u kojoj danas živimo.
Kragujevac jeste i biće jedan od najvećih simbola stradanja nevinih u Drugom svetskom ratu, sve dok je nas i našeg sećanja.
Očuvanje sećanja, na sve nevine žrtve i sve postradale predstavlja zajednički dug savremenih generacija. Naša je dužnost i odgovornost, da negujemo sećanje na njih, da se ponosimo, ali i da istrajemo u građenju društva zasnovanog na vrednostima i idealima humanizma i nenasilja. Zato želimo da kažemo da su njihovo herojstvo i žrtva zauvek utkani u naše sećanje i naš identitet, istakla je ministarka Kisić Tepavčević.


Zahvaljujući projektu koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, najpre na rekonstrukciji i sanaciji objekta Petrove vodenice koju je realizovao Zavod za zaštitu spomenika kulture, a potom i projekta čiji je nosilac Narodni muzej u Kragujevcu na izradi izložbene postavke i uređenja prostora danas ponosno stojimo pred precima i potomcima imajući šta da pokažemo i prikažemo, kazao je direktor Miloš Jurišić.
Da sačuvamo sećanje na ljude koji su u nemogućim uslovima, smogli hrabrost i podigli ustanak. Petrova vodenica je više od dve decenije bila unižena, opljačkana i urušena pred najezdom vandala koji nisu znali da cene vrednost i tekovine borbe za slobodu. Na izložbi je predstavljeno 30 panoa, koji uz prateći katalog upoznaju posetioce sa tri segmenta izložbe: istorijskim, konzervatorskim i etnološkim.
Povodom 80 godina od antifašističkog ustanka u ime SUBNOR – a Srbije, general Vidosav Kovačević uručio je priznanje „Veliko hvala“ gradonačelniku Nikoli Dašiću, Narodnom muzeju, Društvu za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, kompaniji Tomić auto i Željku Zirojeviću predsedniku Gradskog odbora SUBNOR – a Kragujevac.
Inače, današnjoj svečanosti pored brojnih gostiju prisustvovao je i Vlasta Božinović jedini živi učesnik NOB – a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *