NOVINARI KRAGUJEVCA POKRENULI AKCIJU ZA POMOĆ KOLEGI MIROSLAVU JOVANOVIĆU

Crna Gora Kragujevac Srbija Svet

Uvaženi Kragujevčani,

Mi, novinari iz Kragujevca, pokrenuli smo akciju „Solidarno za Miroslava Jovanovića”, koji je 45 godina profesionalno u novinarstvu – bio je dugogodišnji urednik „Svetlosti”, „Nezavisne Svetlosti” i „Kragujevačkih novina” – jer mu se po nalogu javnog izvršitelja od februara zaplenjuje dve trećine penzije. Taj novac odlazi u stečajnu masu „Svetlosti”, koja je ugašena 2011, a prošle godine je i zvanično završen stečajni postupak.

Pre dve godine organizovana je slična akcija i javnom izvršitelju uplaćeno 860.000 dinara. Međutim, ispostavilo se da je time pokrivena samo kamata na 820.000 dinara duga, koliko je presuđeno Miroslavu Jovanoviću da plati „Svetlosti” kao „solidarni udeo” u kaznama zato što je kao urednik odobrio objavljivanje dva autorska teksta i jedno pismo čitaoca 2004. i 2005. godine. Kamata je enormno narasla zbog predugog sudskog postupka od prvostepene do konačne presude, kao i drugih administrativnih procedura. Sve kazne uplatila je firma, ali je „Svetlost” tužila Jovanovića da nadomesti svoj „solidarni” deo, mesec dana pošto je cela redakcija napustila privatizovanu „Svetlost” i  pokrenula „Kragujevačke novine”. 

Uporni smo u nameri da našeg kolegu oslobodimo nepravedne globe, da kako znamo i umemo prikupimo oko 900.000 dinara i egzistencionalno ga spasemo, jer bi od skromne novinarske penzije primio samo 14.000 dinara mesečno.

Ako ste u mogućnosti, pridružite se našoj akciji, bili bismo vam veoma zahvalni, jer Miroslav Jovanović – za sve što je učinio za kragujevačko novinarstvo – zaslužuje samo priznanja, a kazne nipošto.

Poseban žiro račun otvoren je kod Credit Agricole banke broj  330-2300102594666-44. (Sa naznakom solidarno za Miroslava Jovanovića).
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *