NARANDŽASTA BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Kragujevac Srbija

Krst na ulazu u Kragujevac do 10. decembra biće osvetljen narandžastom bojom, čime se pored ostalih aktivnosti u saradnji sa udruženjima, lokalna samouprava pridružuje akciji „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“.

Centar za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“ je program obeležavanja započeo performansom „Žive lutke“ u ulici Ive Lole Ribara, čime je građanima ukazao na razvoj svesti o žrtvama nasilja i pozvao na nultu toleranciju nasilja. U nedelju 28. novembra u kafeu „Bazar“ nastavlja se akcijom „Bazar 16“, tokom koje će biti podeljeni afirmativni flajeri o nenasilnim obrascima u ponašanju i flajeri o „16 dana aktivizma“. Gosti kafea će biti prilici da poručivanjem pića doniraju simboličnih 16 dinara, a prikupljena novčana sredstva će biti dodeljena bivšoj korisnici „Sigurne kuće“ koja je aktuelno nižeg socijalno ekonomskog statusa.

Ispred hotela Zelengora 30. novembra realizovaće se performans „ Porodica sa dva lica“ tokom kojeg će deca i mladi korisnici usluga Centra „Kneginja Ljubica“ prolaznicima deliti edukativne flajere koji predočavaju posledice nasilja u porodici i partnerskim odnosima a koje trpe deca.

Socio-klub „Nadini susreti“ na temu „Kako sam uspela da živim bez nasilja“ 1. decembra biće održan u Centru za za razvoj usluga socijalne zaštite tokom koga će članice kluba i aktuelne korisnice Prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici međusobno razmenjivati iskustva, događaje, mišljenja i osećanja o izlasku iz nasilja u porodici, životu bez nasilnika, teškoćama sa kojima se suočavaju i načinima prevazilaženja.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” obeležava se širom sveta i počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. U ovih 16 dana obuhvaćeno je pet važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava. U ovom periodu je 1. decembar – Svestki dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i 6. decembar – godišnjica Montrealskog masakra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *