NAJBOLJA BIBLIOTEKARKA SRBIJE KRAGUJEVČANKA GORDANA VUČKOVIĆ

Kragujevac Srbija Umetnost

Gordana Vučković, rukovodilac Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu, dobitnica je nagrade „Najbolji bibliotekar Srbije 2020 godine“. Ovu nagradu najboljim biliotekarima dodeljuje Bibliotekarsko društvo Srbije.

Za najprestižniju nagradu u oblasti bibliotekarstva nominovano je pet bibliotekara, a ono što je, po oceni žirija koji su činili MIlica Matijević, Tatjana Bogojević i Olivera Nastić izdvojilo ovogodišnjeg laureata je njena bogata i dinamična radna biografija, posvećenost poslu i nesebično prenošenje znanja na mlađe kolege.

Ona je jedan od onih bibliotečkih stručnjaka koji, primenjujući inovativna rešenja u predstavljanju zavičajne građe, ruše stereotipe o bibliotekarstvu kao dosadnoj profesiji, navodi se u obrazloženju žirija.

Ponosni smo na koleginicu koja je kako je rekao direktor Narodne biblioteke “Vuk Karadžić”, Mirko Demić “načinom svog rada i inovativnim rešenjima u predstavljanju zavičajne građe ruši sve mitove o neinteresantnom poslu bibliotekara. Pored bogate i dinamične radne biografije, vredan pažnje je njen mentorski rad kao i nesebično predstavljanje i davanje na korišćenje znanja i iskustva u poslu. Generacijama stručnih radnika će služiti kao primer predusretljivog, savesnog, pedantnog, predanog i posvećenog bibliotečkog stručnjaka, rekao je Mirko Demić.

Povodom dodeljivanja nagrade, najbolja bibliotekarka Srbije, Gordana Vučković je rekla: „Pred nama su dani i godine u kojima moramo da budemo složni i kroz jako bibliotekarsko društvo dobro organizovani, da se borimo i izborimo za bolji status i dostojanstvo profesije. Samo tako nećemo biti nejač već snaga koja može da ostvari zajedničke ciljeve i Srbiju učiniti lepšom i kulturnijom.”

– Baviti se kulturom u Srbiji, siromašnoj i politički nestabilnoj zemlji, nikada nije bilo lako, još manje isplativo, jer siromaštvo onemogućava život dostojan čoveka i duhovno obezvređuje svakog pojedinca, rekla je Gordana Vučković na današnjoj online ceremoniji uručivanja priznanja u oblasti bibloiotekarstva.

Ona je rekla da biblioteke i bibliotekari predstavljaju „malo selo hrabrih i neustrašivih Gala“ koji danas, kako je istakla, „umesto rimskoj, odolevaju savremenoj okupaciji u obliku nekulture, kiča i šunda“.

Ona je ocenila da je bibliotekarstvo u Srbiji „decenijama unazad, sistematski, neosetno ali istrajno, devastirano i obezvređivano“.

– Srpske političke elite ne mare mnogo za kulturu, osim kada svojataju naše uspehe pripisujući sebi zasluge, uglavnom kroz deklarativnu ili finansijsku podršku programa i projekata koje smo mi osmislili i realizovali, istakla je Vučković.

Gordana Vučković, učinila je značajan iskorak u osmišljavanju i organizovanju manifestacije „Dani kragujevačke knjige“, koja zahvaljujući njenoj inventivnosti i predanom radu prerasta u „Dane kragujevačke kulture“.

Član je i aktivni saradnik redakcije časopisa „Koraci“ i „Kragujevačko čitalište“. Poseduje bogatu bibliografiju stručnih radova, preko 60 bibliografskih jedinica. Autor je više tematskih izložbi i monografskih publikacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *