KRAGUJEVČANI DEO NACIONALNOG SPASILAČKOG TIMA KOJI JE OTPUTOVAO U TURSKU

Kragujevac Srbija Svet

Timovi za spasavanje iz ruševina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Sektora za vanredne situacije među kojima su i Kragujevčani, otputovali su u ugrožena područja Republike Turske koja su pogođena zemljotresom, da pomognu u spasavanju ljudskih života i pronalaženju preživelih. Iz Srbije je otišlo 27 članova specijalističkih ekipa sa kompletnom opremom za pronalaženje nestalih lica.

Iz Kragujevca su krenula osmorica pripadnika specijalističkog tima koji su već bili na terenima u Kraljevu i Makedoniji nakon zemljotresa.

U spasilačkom timu misije za pomoć ugroženima u Turskoj je i službeni pas Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, “vatrogasac Zigi”, devetogodišnji belgijski ovčar koji je ravnopravni član tima, specijalno obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje ljudi iz ruševina.

Broj žrtava razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji, raste, i prema najnovijim podacima stradalo je oko 5000, a povređeno je više od 24.000 ljudi. urušeno je na hiljade objekata, među kojima su i arheološki lokaliteti, tvrđave, džamije… Ovo je bio najsnažniji zemljotres koji je pogodio Tursku od 1939. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *